natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam ženku staru 2 godine, juče se okucila i sve dojke su joj baš otekle, i štenci izbegavaju da jedu sa njih.
Šta treba da radim?
Hvala unapred!
Dragana

O: Bilo bi dobro da probate sami stavljati štence na kuju da sišu, nekada ih je potrebno malo potaknuti - primaknuti ih bradavici, koju lagano stisnete da poteče mlijeko kako bi štene osjetilo da je to mjesto gdje treba sisati. Pretpostavljam da je mliječna žljezda otekla jer je navrlo mlijeko.
 
No, problem je ako štenci ne budu prihvatili sisanje jer će se mlječne žljezde upaliti, a štenci neće napredovati, tj. trebali bi primiti obrok što prije jer "prvo" mlijeko sadrži visoku količinu proteina, minerala kao i protutijela koja štite štenad od raznih oboljenja u prvim tjednima života.
Za svaki slučaj, preporučujem da pribavite što prije i zamjensko mlijeko za štenad i bočicu (dostupno i u našim dućanima) kako biste, u slučaju da zaista ne prihvate kujino mlijeko, imali rezervnu opciju za dohranu odnosno hranjenje.
 
Što se tiče kuje, ukoliko se ne uspostavi laktacija, morat ćete otići Vašem veterinaru na pregled kako bi dobila antibiotsku terapiju jer je upala mliječne žljezde (mastitis) ozbiljna stvar koja se može dodatno zakomplicirati ukoliko se ne reagira na vrijeme. Da su se žljezde upalile prepoznat ćete po tome što budu izrazito tvrde i kvrgave kao i bolne na dodir. U ovom slučaju kuja neće nikako dopuštati štencima sisanje jer joj to uzrokuje bol. Za prvu pomoć možete staviti hladne obloge.
 
Nadam se da će ipak sve proteći uredu i da će štenci početi sisati jer je to dakako najbolje za njih kao i za zbližavanje sa kujom. Ukoliko primjetite bilo kakve dodatne promjene slobodno nas kontaktirajte ili se izravno obratite Vašem veterinaru.

OZNAKE: