franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mopsa starog 14 mjeseci. Odmalena ima problem s analnim žlijezdama i redovito ga vodim kod veterinara. Pročitala sam Vaše teme vezane uz ovu problematiku i muči me što u našem slučaju nikad nije bilo ispiranja jer po mišljenju naših veterinara, nije bilo potrebe. Vodim ga u duže šetnje, od hrane smo pokušali s Hill'som i Pro Planom, čak i kuhanom hranom, ali problem i dalje postoji. Razmišljam o RC za mopseve.
Imate li Vi neki savjet?
Unaprijed zahvaljujem, Đurđica

O: Uobičajene preporuke za probleme s analnim žlijezdama su vezane za prehranu koja bi trebala imati više vlakana, kako bi ekskrementi bili voluminozniji i na takav način poticali pražnjenje analnih vrećica. U većini slučajeva, smatra se da je meka stolica uzrok problema, što onda vodi i zaključku kako hranom treba postići tvrđu, formiranu stolicu. Često puta je meka stolica posljedica prevelike količine ugljikohidrata u prehrani, npr. tjestenine ili naprosto u gotovoj hrani ima previše (najčešće) žitarica.

Osim toga, smatra se da je jedan dio problema i anatomski. Slabost mišića i vezivnog tkiva u okolici analnih žlijezda, kao i prevelike same vrećice i njihova formacija, mogu predstavljati dio problema.

U većini slučajeva, pražnjenje vrećica je dovoljno za poboljšanje, no to ovisi o konkretnom stanju, da li je sadržaj stvrdnut, inficiran, da li postoji apsces i sl. Medikamentozno liječenje se primjenjuje kada postoji infekcija. Kirurški zahvati se primjenjuju obično kada uobičajene metode ne daju rezultat. Ispiranje analnih žlijezda se sve rjeđe koristi, zbog mnoštva nuspojava i kontroverznih rezultata, a moguć je i kirurški zahvat uklanjanja analnih žlijezda. On se primjenjuje kada zaista sve druge metode ne daju efekta i kada je procjena da takav zahvat može donijeti najveću dobrobit životinji.

Preporučujem da o tome razgovarate sa svojim veterinarom.

OZNAKE: