Povratak

Poteškoće s crvenilom očiju psa - iritacija, konjuktivitis, blefaritis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam maltezera, oči mu ispiremo mlakom vodom ili kamilicom. Primjetila sam zadnja dva dana crvenilo oko lijevog oka, tj. oko ruba oka. Desno oko mu je normalne smećkaste boje. Da li to znači neku upalu ili nešto? Koje kapi da kupim za njegu očiju i da se smanji crvenilo?
Hvala i pozdrav od maltezera, Doris

O: Iritacija je reakcija konjuktiva na neke  štetne faktore. Uklanjanjem iritativnog faktora prestaje i reakcija sluznice. Dugotrajna iritacija, međutim, može dovesti do trajne reakcije sluznice pa onda govorimo o kroničnoj upali.

Iritaciju izazivaju različiti fizički i kemijski agensi, kao što su prašina, vjetar, hladnoća, oštri mirisi, prejako i neprikladno svjetlo, različita isparavanja, trljanje oka, itd.

Iritirano oko se crveni, suzi ili svrbi. Iritacija konjunktive se ne liječi, nego se moraju izbjeći ili umanjiti iritativni faktori.

Konjuktivitis je vrlo čest problem koji se javlja kod pasa. Sluznica oka koja prijanja uz rožnicu može se nadražiti. Sluznica oka proizvodi sluz koja se prevlači preko rožnice, čisti je i čuva, a sadrži i antibakterijska svojstva. Uzroci iritacije sluznice mogu biti različiti, a stanje koje izazovu naziva se konjuktivitis. Do njega može doći uslijed prisutnosti stranih tijela u oku (prašina, prljavština...), virusa koji izazivaju suhoću sluznice ili naglog porasta bakterija u oku. Terapija ovisi o uzroku, a najčešće se kod akutnog konjuktivitisa tretira antibioticima kao i većina upala. Kod kroničnog konjuktivitisa simptomi su blaži (crvenilo i umjereno naoticanje sluznice), a uz preporuku veterinara i odgovarajuće kapi za oči može ga se držati pod kontrolom.

Blefaritis je očna bolest obilježena upalom očnih kapaka, najčešće njihova ruba. Blefaritis se može manifestirati crvenilom oka, svrbežom te bolnim nadražajem jednog ili oba kapka. Zbog sličnosti simptomatologije, blefaritis se često zabunom proglašava konjuktivitisom. Temeljni princip u liječenju blefaritisa jest pažljiva i adekvatna higijena ruba vjeđe.

Oko je osjetljiv organ, što znači da i mala upala može dovesti od ozbiljnih stanja i posljedica pa svakakao preporučujem da odete veterinaru kako bi se utvrdila točna dijagnoza i prema tome provela terapija.

Korisne informacije o higijeni i njezi oka kod maltezera možete pročitati ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr