Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam psa rase srpski gonič, koji je star 8 godina. Na početku proljeća dlaka mu je dobra sa podlakom. Međutim, kako se bliži ljeto, dlaka se skoro u potpunosti gubi i ne može da se obnovi prije zime. Pas je skoro kao go, pa ga je nemoguće izvoditi u lovište u danima kada je hladno. Normalno, pas je uredno vakcinisan i tretiran od crijevnih parazita. Takođe, pas se redovno kupa u skladu sa standardom za tu rasu. Bio bih Vam izuzetno zahvalan za odgovor. Toma

O: Pojačano ispadanje dlake može biti posljedica sezonskog linjanja i nepripremljenosti psa za taj period.

Također, uzrok može biti i kronično oboljenje nekih od organa poput jetre, bubrega i promjenjene funkcije štitnjače i nadbubrežne žljezde te su, u tom slučaju, potrebne pretrage krvi, urina, anamneza i pregled psa direktno od strane veterinara u praksi.

Što se tiče sezonskog linjanja, psa treba uvesti u period linjanja koji započinje u proljeće, a pri tome mislimo na dodatke hrani, poput B-kompleksa (posebno biotina), morskih algi (Algolith od Beaphara ili Brašno morskih algi od Canine), esencijalne masne kiseline (omega 6 i 3) koje se dodaju i mladim i starijim psima zbog prevencije raznih oblika tumora, a posebno tumora prostate. Tako ujedno podižemo otpornost i zdrav izgled same kože, a takva koža stvarat će zdravu i otpornu dlaku.

Isto tako, trebate voditi brigu i o pravilnoj ishrani Vašeg psa, koji ima 8 godina i provodi dosta vremena u lovu. Treba obratiti pozornost na to da li je hrana koju mu dajete dovoljno kalorična i izbalansirana prema njegovoj vrlo visokoj aktivnosti. Ako je hrana niskokalorična i nedovoljno obogaćena ugljikohidratima (dekstroza), koji su bitni kao brzi izvor energije, što je vrlo nužno kod lovačkih pasa, manjak navedenog u ishrani može dovesti do toga da pas koristi rezervnu energiju (proteine iz mišića, masno tkivo) i postepeno psu opada fizička spremnost, nema rezervne energije, nema dovoljno masnog tkiva u potkožju koje ga "grije" pri plivanju u hladnim vodama, hladnom vremenu i slično. Navedeni mogući problemi povezani s ishranom, odrazit će se također i na izgledu same dlake jer je ona "zrcalo" (ne)zdravstvenog stanja unutarnjih organa svakog živog bića.

OZNAKE: