Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kuju koja se okotila i sada doji štence. Mlijeka ima dovoljno, štenci su mirni i zadovoljni. Kuja ima devet mliječnih žlijezda i jedna od njih nema formiranu bradavicu, izgleda kao mali ispupčeni madež na koži. Pokušavam istisnuti mlijeko, ali ne ide ni kap. Ta mliječna žlijezda je tvrda i velika, još nije upaljena jer je kuja tek okotila, ali bojim se da će nastati upala jer je štenci ne mogu sisati. Možete li mi dati savjet kako to da spriječim? Planiram s njom opet raditi leglo, može li se to možda kirurški riješiti? Hvala i pozdrav, Sofija

O: Kod  kuje  broj  sisa varira  te se kreće od 8 do 12,  s 4 - 6  mliječnih kompleksa

(žlijezda) na svakoj strani (u odnosu na središnju liniju trbuha). Najčešće se taj broj kreće oko 10 sisa - kod većih pasmina pasa te 4 para kod manjih pasmina pasa. Oni su prema svom položaju podjeljeni na torakalni dio, abdominalni i ingvinalni dio.

Mliječna žlijezda završava izlaznim (sisnim) kanalima, kojih ima od 8 do 20 na svakoj sisi.

Postoje različiti poremećaji koji mogu dovesti do stanja kod ljubimca, koje i Vi navodite. Tako, mogući su poremećaji u samom razvoju mliječne žlijezde, poremećaji u normalnoj funkciji same žlijezde, promjene regresivne prirode, upalne promjene, tumorozno promijenjeni dijelovi mliječne žlijezde,... Također, različiti poremećaji okolnog tkiva mogu dovesti i do opstrukcije u normalnoj prohodnosti kanala mliječne žlijezde, s posljedičnim zastojem mlijeka.

Smetnje u protjecanju mlijeka se očituju teškoćama pri ili potpunom nemogućnošću pražnjnenja mlijeka iz jedne ili više papila, s posljedičnim otežanim sisanjem ili potpunom nemogućnošću akta sisanja štenaca.

Više o različitim poremećajima u normalnoj funkciji mliječne žlijezde možete pronaći i u odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da posjetite svog veterinara koji će biti u mogućnosti procijeniti trenutnu situaciju ljubimca te Vas u skladu s njom dalje opskrbiti prikladnim informacijama o osiguranju zdravlja ljubimca. Također, korisne informacije možete saznati i od kolega na Veterinarskom fakultetu, Klinika za porodništvo i reprodukciju. Naime, veterinari će uz pomoć detaljne kliničke pretrage, citološke ili histološke pretrage tkiva ili brisa te dodatnim pretragama (npr. bakteriološka pretraga), po potrebi, biti u mogućnosti postaviti dijagnozu te u skladu s njom odrediti daljnji tijek eventualnog liječenja.

OZNAKE: