Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa starog 7 mjeseci. U zadnjih 2 mjeseca on donosi stvari naših susjeda. Kako ga odviknuti od toga jer se susjedi bune pa sam primoran da ga vežem? Unaprijed hvala, Albin

O:  Domesticirani psi imaju lovačku povijest koju nose u genima i dan danas, doduše neke pasmine više od drugih. No, iako je prirodno ponašanje, ukoliko se javi naočigled ničim izazvano, a javlja se prekomjerno, može indicirati na neke od zdravstvenih problema te je početak rješavanja nepoželjnog ponašanja najbolje započeti pregledom u veterinarskoj ambulanti.

Sljedeće, pokušajte se točno sjetiti što Vi ili Vaš susjed činite kada vidite ljubimca da uzima nešto iz dvorišta ili kako se ponašate kada je stvar već na Vašem posjedu. Naime, željela bih skrenuti pozornost na ophođenje sa ljubimcem, odnosno, ukoliko npr. susjed kada vidi psića obrati mu se podignutim tonom i jakim glasom, a tada se Vi ili Vaši ukućani znatiželjno pojavite u dvorištu pitajući se što se događa i odmah nakon toga izgrdite psića za neprihvatljivo ponašanje, pas ovo shvaća kao nagradu te je normalno da će nastaviti sa ovakvim ponašanjem sve dok pridobiva Vašu pažnju. Na ovaj način nesvjesno, ali sve uspješnije činimo upravo suprotno, odnosno potičemo nepoželjno ponašanje. Prvi korak ka rješavanju problema je ignoriranje nepoželjnog ponašanja.

Zatim, svakako je zahtjev povećati psu opseg dnevnih aktivnosti (vremenski dulje šetnje, igre, nove igračke i sl.) kako bi se zabavio sa stvarima koje su prihvatljive a ujedno razvio čvršće međuodnose sa Vama. Igrajte igre sa njime u kojima mora uhvatiti igračke (loptu ili frizbi), igrajte igre skrivača i sl. Ovo je njima iznimno zabavno a ujedno i vlasnicima. Povećanje opsega aktivnosti ujedno će prevenirati potrebu za traženjem dodatnih izazova u susjednom dvorištu kada niste kod kuće. Naravno da tada ne možete kontrolirati što Vaš psić radi, ali upravo pružanje dodatnih aktivnosti kada ste kod kuće omogućuje mu dovoljnu stimulaciju za zadovoljenje istraživačke i lovačke prirode.

Također, uvijek možete prevenirati ovakvo ponašanje jednostavno ne izlažući mu atraktivne predmete nadohvat.

Sljedeće, obnovite vježbe poslušnosti. Kada dođete na mjesto treninga (park, livada i sl.), stavite svom psiću uzicu koja je dovoljno dugačka, tako da postoji neka distanca između Vas i psa, a opet je pas još uvijek pod Vašom kontrolom. Naredite svom psu da sjedne i čeka te se udaljite od njega. Sačekajte dok mu nešto ne omete pažnju, a onda ga pozovite izgovarajući naredbu "dođi" i ime psa. Čučnite dolje, tako da budete očima na nivou Vašeg psa. Ukoliko ne dobijete njegovu pažnju, lagano povucite uzicu, pa kad obrati pažnju na Vas ponovite naredbu. Ponavljajte ovu vježbu sve dok niste sigurni da će Vas pas poslušati. Svakako ga nagradite omiljenom poslasticom za poželjno ponašanje. Isto činite sa vježbama "sjedi" i "čekaj".

Nadam se da će Vam navedene metode pomoći u ispravljanju nepoželjnog ponašanja Vašeg ljubimca te da nećete trebati razmišljati o dugotrajnijem ograničavanju kretanja vezanjem ljubimca ili pak izgradnjom veće, čvršće i otpornije ograde prema susjednom dvorištu.

Ukoliko metode ne poluče željenim ponašanjem kroz period od jednog do dva tjedna, za pomoć se možete obratiti i stručnjacima u školama za obuku pasa.

OZNAKE: