Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kuja labradora je uginula nakon što je imala težak okot. Ostalo je malo štence koje sam ja uzela jer ga nisam mogla ostaviti da ugine, naime uzela sam ga kad mu je bilo samo jedan dan. Kupila sam mlijeko u prahu za dojenčad - laktovit plus - jer ne mogu pronaći ni jedno drugo. Sada mu je 16-ti dan, i imao je prištić, za koji sam pronašla odgovor, ali to je u fazi zacjeljivanja. Problem je što zadnju lijevu nogicu uopće ne pomiče, na dodir ga ne boli, nema nikakvih oznaka da se povrijedio, bila sam kod veterinara, čak tri, ali ni jedan nije imao nikakav odgovor. Jedini odgovor im je bio da mu oni ne mogu ništa i da ne znaju ništa. Kreće se, kad jede opire se nogicama, ali tu nogicu ne miće, ona je pripijena uz tijelo. Lily

O: Najkritičniji period u životu psa je tijekom njegova prvog tjedna. Od najveće važnosti su prvotna njega i okolina. Problemi razvoja mogu biti uzrokovani otežanim porodom, stečenim ili urođenim manama, okolišnim faktorima (npr. prehladno ili vjetrovito,..), zanemarivanje od strane majke, infekcije, virusi, kontaminirano mlijeko ili nedostatna ishrana.

Općenito se može reći kako su uzroci problema sa kretanjem u malih štenaca: problemi sa živčanim sustavom, problemi sa drugim sustavom organa u tijelu koje imaju utjecaja funkcioniranje živaca ili funkcije mozga, slabost (mnogo mogućih uzroka, kao što je anemija, nedostatak hrane ili tekućine), ortopedski problemi (problemi sa kostima i zglobovima) te problemi mišićnog sustava.

Razvoj štenaca u maternici ponekad završi nekom od tjelesnih deformacija koje mogu biti od sasvim blagih te ne opterećuju psa tijekom života ili pak toliko jako izraženih da ometaju normalne životne funkcije.

Deformacije se dijele na: nasljedne, razvojne i stečene a mogu biti morfološke i funkcionalne. Nasljedne deformacije genetski su uvjetovane a vrlo često je ta nepoželjna kombinacija gena posljedicom parenja u bliskom srodstvu. Zatim, razvojne, koje imaju utjecaja na štenca tijekom razvoja u maternici a vidljivi su pri porođaju. Mogući uzroci ove anomalije su bolest ili ozljeda kuje tijekom graviditeta, parenje u krvnom srodstvu, lijekovi ili slučajno trovanje. Infekcije a naročito virusne, u majci mogu oštetiti nerođene štence. Koliko će oštećenje biti na štencima ovisi o razvojnom stadiju štenca u trenutku oboljenja majke. Virusne infekcije u ranoj trudnoći mogu uzrokovati pobačaj ili pak resorpciju ploda dok u kasnijem stadiju, kada su štenci već razvijeni a gotovo pred porod, virusne infekcije imaju malo utjecaja na njihov razvoj. Zatim, tvari koje oštećuju fetus u razvoju (teratogene tvari); lijekovi, sredstva za čišćenje u kućanstvu, toksini iz okoliša i konzervansi u hrani mogu biti uzrokom razvojne deformacije. Stečene tjelesne deformacije označavaju one koje su nastale nakon rođenja a posljedicom mehaničkih čimbenika (udarac, pad, prignječenje ....).

Kao što je vidljivo iz svega rečenog, gotovo su nebrojeni mogući uzroci opisanog stanja, te je nužno provesti cjeloviti dijagnostički postupak, a da bi se utvrdilo o čemu se točno radi kod Vašeg štenca. Stoga Vam savjetujem da ga odvedete na kompletan veterinarski pregled, kako bi se postavila točna dijagnoza, te na temelju dijagnoze eventualna terapija. Možete se obratiti na Kliniku za Kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta gdje raspolažu stručnim osobljem za ovu problematiku a tako i primjerenom tehnologijom.

Također bih Vam preporučila da se za prehranu štenca odlučite za zamjenska mlijeka za štence (Canina Mlijeko za štence, Gimborn Aufbau-Milch, Beaphar Puppy Milk, Royal Canin First Age Milk) koja možete nabaviti u našim Pet centrima. Takvo mlijeko u prahu u potpunosti može zamijeniti kujino mlijeko. Složenim postupkom je odstranjena laktoza (mliječni šećer) koja kod štenaca i pasa uzrokuje proljev, a sadrži grožđani šećer, te biološki vrijedne građevne tvari, vitamine, minerale i mikroelemente.

OZNAKE: