Povratak

Poteškoće s odbijanjem hrane i prehrambene navike psa / Dodaci ishrani

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Prijatelj mi je vlasnik samojeda i ima veliki problem, a taj je da pas odbija hranu. U principu, jede dok je drugi pas uz njega, ali mislim da to nije rješenje. Inače, pas se hrani trenutno Royal Caninom, a promjenio mu je skoro sve vrste super premium hrane. Postoji li rješenje? I još jedno pitanje, i sam sam vlasnik labradora koji je isto na Royal Caninu (Labrador 9) i zanima me trebam li mu u zimskim mjesecima nadopunjavati prehranu nekakvim vitaminima?
Unaprijed hvala, Dino

O: Već od malih nogu psa treba odgajati tako da pojede cijeli obrok. To je vrlo važno jer ćemo poslije tek tako moći znati odbija li naš pas hranu zbog bolesti ili mu se trenutno ne jede, a zna da neće ostati gladan ili čeka da dobije nešto od ljudske hrane ili se prejede poslastica pa nikada nije u potpunosti gladan.

Psi koji nisu navikli da odmah pojedu svoj obrok mogu zaostajati u razvoju.

Ako štene odmah ne počne jesti ponuđenu hranu ili ostavi pola obroka i ode se igrati, valja mu oduzeti posudu s hranom tako da gladuje do sljedećeg obroka. Ako je potrebno, na taj ćemo način i nekoliko puta za redom oduzeti psu hranu, čak i kroz dva do tri dana. U tom će periodu, možda, malo smršaviti, ali mu se ništa bitno neće dogoditi. Za taj odgojni postupak vlasnik mora biti tvrda srca. Ako psu popustimo u tom odgojnom postupku, možemo biti sigurni da će on uskoro gospodariti nama, a ne mi njime. Isto se to odnosi na slasne zalogaje ispod stola za vrijeme dok mi jedemo. Pas mora imati prehrambene navike. To je uvjet za normalan razvoj i za očuvanje zdravlja. Traženjem hrane kod stola pas samo izvodi trik koji su ga sami vlasnici naučili; on traži, a ako dobije znači da je pohvaljen za to što traži kod stola.

Prehrambene navike razvijaju se i davanjem hrane uvijek u isto vrijeme, u istoj posudici i na istom mjestu. Vrlo je važno da na određenom mjestu u kući stalno stoji njegova posuda sa svježom, ali ne i hladnom vodom, a pokraj nje se u vrijeme objeda stavlja posuda s hranom.

Ukoliko odbija samo suhu hranu izbacite mu u potpunosti konzervice. Od suhe hrane zadržite se na onoj koja mu daje lijepu dlaku i formiranu stolicu. Ne mijenjajte prečesto proizvođače, ali ukoliko je u trenu pronalaska najprikladnije hrane to potrebno, pripazite da se uvijek prijašnja hrana s novom prvo par dana miješa, da se napravi postupni prijelaz.

Naravno toplo preporučam prvo isključiti organske uzroke odbijanja hrane (npr. upala grla koja otežava gutanje, temperatura..) što će napraviti veterinar pregledom psa.

Štenetu možete davati dodatke prehrani koji sadrže vitamine B kompleksa (Canina tablete kvasca, Beaphar kapi B kompleksa, Dr. Clauders kvasac za pse i Trixie Pro fit tablete kvasca) koji djeluju povoljno na probavu, apetit te na još mnogo funkcija u organizmu. Ukoliko pas jede superpremium hranu nije potrebno dodavati vitaminske preparate. Međutim, ako je pas bio bolestan ili je osjetljiviji pa je češće bolestan te ako u šetnji čujete od vlasnika pasa da među psima ima viroze, prehlada, kašlja, proljeva... uvijek ih možete dati za podizanje otpornosti i prevenciju bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr