Povratak

Poteškoće s parenjem - nezainteresiranost mužjaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kratko se bavim uzgojom labradora. Imam tri mlade kujice i mužjaka. On je bio naš prvi ljubimac, a njih smo naknadno kupili. Njih dvije su imale prekrasne štence proljetos. Ova treća kujica se je tjerala prije mjesec dana, no međutim mužjak uopće nije bio zainteresiran i nisu se sparili. Sada se tjera druga kujica kojoj je on najviše privržen, no uopće nije zainteresiran. Star je nepune tri godine. Tu i tamo ju ponjuši, ali ne želi skočiti. Inače oni svi skupa spavaju, jedu i igraju se. Jako su povezani i privrženi jedni drugima. Svi su zdravi, dobro uhranjeni i veseli psi. Zanima me Vaše stručno mišljenje, dali postoji razlog takvom ponašanju? I što je najbolje učiniti u ovakvoj situaciji? Ana-Marija

O: Problemi s parenjem, odnosno nezainteresiranost mužjaka, može potjecati od više različitih faktora.

Prije svega, moguće je da se radi o neadekvatnom vremenu za parenje, tj. morate biti potpuno sigurni da je ženka u estrusu jer ona samo tada dozvoljava parenje. Iskusni mužjaci u fazi proestrusa niti ne pokušavaju skočiti na ženku.

Jedan od razloga mogu biti i ozljede u području genitalnog sustava mužjaka, naročito oko prepucija koji je izložen vanjskim faktorima.

Različite upale lokomotornog sustava mogu onemogućiti parenje, npr. artritis, ozljede stražnjih nogu, ali i bolesti prostate mogu kao posljedicu imati bolnost koja sputava normalno parenje.

Neki psi imaju nizak seksualni nagon, osobito psi koji su nisko socijalno rangirani.

Neugodna iskustva iz prethodnih parenja mogu pridonijeti razvoju problema sa parenjem.

Hormonalni poremećaji također.

Ponekad je, međutim, gotovo nemoguće odgonetnuti razloge za seksualnu indiferentnost mužjaka. Zbog toga, kod svojeg veterinara se možete raspitati za umjetno osjemenjivanje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr