Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj pas rotvajler boluje od kronične upale prostate. Sada mu je počela kapati krv iz genitalija, molim Vas da mi preporučite neki lijek za to. S poštovanjem, Ines

O: Prostata je u pasa žlijezda koja je smještena unutar zdjelične šupljine, iza mokraćnog mjehura i ispod rektuma. Funkcija ove žlijezde je snabdijevanje tekućine koja prenosi spermije.

U onih pasa koji su kastrirani prije puberteta, ne razvija se muški spolni hormon testosteron, bez kojeg ne dolazi do rasta i razvoja same prostate.

Nakon kastracije u starijoj dobi psa, dolazi do smanjivanja na manje od 1/4 prethodne veličine žlijezde i potpunog gubtka funkcije kroz nekoliko mjeseci.

Stoga se problemi sa prostatom u kastriranih pasa javljaju vrlo rijetko, gotovo nezabilježeno. U tek vrlo rijetkim slučajevima može se razviti rak prostate.

No, kod intaktnih pasa, većina razvija probleme s prostatom u starijoj dobi, iako nije rijetkost da se problemi jave i kada su mnogo mlađi (u dobi i od jedne do dvije godine). Općenito se neki od problema prostate najčešće javljaju u dobi psa od oko 6 godina.

Najčešća patološka pojava vezana uz prostatu je povećanje prostate (benigna hiperplazija prostate ili hipertrofija prostate). Ovo nije kancerozni proces, već normalan proces koji prati starenje žlijezde. Ova pojava zahvaća gotovo sve nekastrirane pse starije od 4-5 godine a kada počinje naoticanje žlijezde vrši se pritisak na rektum uzrokujući nelagodu. Ako se ne liječi, najčešće dolazi do daljnjeg povećanja volumena žlijezde, što posljedično uzrokuje probleme prilikom uriniranja, ali i defeciranja.

Zatim, upala prostate je također dosta česta pojava, a uzrokovana je bakterijskom infekcijom.

Upala nastaja hematogeno (bakterije putuju krvlju) ili putem mokraćnog sustava. Ovu patološku pojavu najčešće prati pojava krvi u mokraći i to najčešće na samom kraju mokrenja, češće nego tijekom mokrenja.

Tumor prostate se također može javiti, no nije učestala pojava. Ako se javi, obično je maligne prirode i ugrožava život. Tumor se dosta teško i liječi, zbog specifičnog anatomskog položaja same žlijezde, gdje se redovito nakon kirurškog odstranjenja javlja inkontinencija urina. Redovitim uzimanjem lijekova i zračenjem proces se vrlo dobro i uspješno drži pod kontrolom.

Klinički simptomi koji prate probleme prostate u pasa su: problemi s uriniranjem (otežano mokrenje, mokrenje manjih količina mokraće više puta nego uobičajeno, prisutnost krvi ili krvava mokraća, kapanje krvi iz penisa), problemi defeciranja (otežano defeciranje ili konstipacija), promjene ponašanja (pas je letargičan i nezainteresiran za aktivnosti), gubitak tjelesne težine, gubitak apetita te povišena tjelesna temperatura. Probleme prostate mogu pratiti samo neki od navedenih simptoma, no češće su prisutni gotovo svi i ne bi ih trebalo zanemariti.

S obzirom na ozbiljnost zdravstvenog stanja Vašeg ljubimca, savjetujem Vam da posjetite veterinara koji će načiniti opći klinički pregled te po potrebi i druge pretrage, kako bi Vam preporučio adekvatnu terapiju.

Naime, lijekovi koji spriječavaju krvarenje pomažu samo kod rješavanja simptoma, no ako se ne liječi uzrok, ishodišni upalni proces može znatno narušiti opće zdravstveno stanje i staviti na rizik život Vašeg ljubimca.

Kako Vaš ljubimac boluje od kronične upale prostate, porazgovarajte s Vašim veterinarom i o kastraciji kao jednoj od preventivnih mjera pojavljivanja problema, a osim navedenoga, smanjivanje samog volumena prostate omogućuje i lakše liječenje upalnih stanja.

OZNAKE: