dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam kuju amstafa kojoj je 14 mjeseci. Još se nije prvi put tjerala pa me to malo brine... Da čekam još prije pretraga ili da je vodim veterinaru? Postoji li kakav jednostavan test na plodnost? Josip

O: Spolni ciklus predstavlja razdoblje od početka jednog estrusa do početka drugog estrusa. Naime, spolni ciklus kuja je podijeljen u nekoliko faza koja se jedna od druge razlikuju po vremenu trajanja, kliničkoj slici, ponašanju ljubimca kao i promjenama u organizmu. Tako, spolni ciklus kuja je podijeljen na proestrus, estrus, diestrus i anestrus.

Kuje se prosječno tjeraju dva puta godišnje, tj. svakih šest mjeseci, ali to može biti i svakih 4 ili 9 mjeseci. Prvo se tjeranje javlja u rasponu 6-24 mjeseci, ovisno o pasmini. Pravilo je da manje pasmine pasa (poput pudla, patuljastog šnaucera, pinča itd.) spolno sazrijevaju puno ranije, tako da se prvi estrus može očekivati već sa 6-10 mjeseci, dok je uobičajena pojava prvog estrusa kod velikih pasmina pasa u dobi 1,5-2 godine.


Odlazak kod veterinara je poželjan. Veterinar će po uzimanju anamneze i same kliničke pretrage, svoju dijagnozu upotpuniti i dodatnim pretragama - vaginalna citologija (utvrđivanje tipa i broja stanica), vaginoskopija, uzimanje krvi i krvna seruma u svrhu utvrđivanja koncentracije progesterona.

Pregledom će se moći utvrditi nije li možda kujica imala tzv. tiho tjeranje, kod kojeg izostaju vanjski vidljivi simptomi tjeranja, tako da je sasvim moguće da ste previdjeli tjeranje i ako se već pojavilo.

S obzirom na sve navedeno nema razloga za zabrinutost pa stoga savjetujem da pričekate, a ako se u naredna 4 mjeseca ne javi tjeranje, posjetite veterinara.

OZNAKE: