Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kuju (patuljasta pudlica) koja je prije mjesec i pol oštenila 4 malena štenca. Oni sad već jedu krutu hranu i konzerve i ona ih ponekad doji. Problem je u tome što je ona puna mlijeka, ali ih odbija jer ju grizu, a dojke su joj jako tvrde i vruće te pomalo crvene od njihovih zubića. Ne znam da li da je vodim veterinaru jer se bojim upale? Ili ima neko drugo rješenje da spriječim upalu?
Unaprijed hvala, Maja

O: Mastitis ili upala mliječne žlijezde može biti septična i neseptična. Zahvaća jednu mliječnu žlijezdu ili cijeli kompleks.

Septični mastitis izazvan je infekcijom od bradavica ili ubodnim ranama ili može biti izazvan krvnim putem. Stafilokoki, streptokoki i Escherichia coli su najčešće bakterije izolirane iz mlijeka. Zahvaćene mliječne žlijezde su otečene, tople i bolne. Mlijeko je krvavo ili gnojno, ima alkalni pH i jače je viskozno od normalnog mlijeka.

Kuje mogu ili ne moraju pokazivati znakove poremećenog općeg stanja, kao što su vrućica, slabost, izostanak apetita i zanemarivanje mladunaca.

Dijagnoza se lako postavlja na temelju anamneze i kliničke pretrage. Liječimo antibioticima širokog spektra i izbjegavamo one koji se ne smiju aplicirati kujama koje doje. Topli oblozi pomažu.

Kod Vaše kujice najvjerojatnije je riječ o neseptičnom mastitisu, koji se najčešće javlja pri dojenju, tj. u ovom slučaju zasušenju.

Zahvaćena žlijezda je otečena, topla i bolna na dodir, ali životinja je dobrog općeg stanja. Tople obloge treba stavljati 4 do 5 puta dnevno.

Životinju zasušimo do kraja tako da joj smanjujemo količinu hrane, a time i unos tekućine. Mliječnu žlijezdu ne treba izdajati niti dirati u to vrijeme.

U našoj ljekarni možete kupiti Permammas emulziju za vanjsku primjenu, namijenjenu za spriječavanje i liječenje bolesti mliječne žlijezde. Emulzija se izdaje isključivo na veterinarski recept. Lokalno ne draži, a nakon nanošenja na kožu djeluje antiflogistički (protuupalno), hiperemizirajuće (poboljšava prokrvljenost) i resorpcijski te istodobno iskazuje lokalni anestetički i antiseptički učinak. U upalno promijenjenom tkivu mliječne žlijezde emulzija djeluje duboko, a istodobna antimikrobna terapija pospješuje liječenje mastitisa. Emulzija se dva puta dnevno temeljito utrlja u kožu mliječne žlijezde.

OZNAKE: