Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo jedan mjesec star okot hrvatskog ovčara i to 7 štenića. Počeli smo ih dohranjivati nedavno. Svi su dobro osim jedne kujice koja je nešto slabije i povremeno počne drhtati, ne može hodati, prednje šapice joj se grče, a zadnje spuste, tj. raskreče se. Hoće sisati. I to grčenje joj se sve češće ponavlja. Šta nije uredu s kujicom i šta da napravimo? Ana

O: Period nakon rođenja štenaca se smatra visokostresnim i vrlo kritičnim jer početak samostalnog života štenaca podrazumijeva brojne promjene u vezi disanja, cirkulacije, probave.

Na vitalnost, zdravstveno stanje, opću kondiciju i preživljavanje štenadi utječu različiti čimbenici: nasljedni čimbenici, organske i nezarazne bolesti (krvarenje iz pupka, prividna smrt štenaca uslijed gušenja, retencija mekonija koja predstavlja zadržavanje crijevnog sadržaja uslijed slabe peristaltike crijeva, proljev i brojne avitaminoze), ishrana, njega i higijena gravidne ženke, poremećaj imunološkog sustava šteneta, kao i, s time u vezi, kvaliteta kolostruma koji štene dobiva od majke. Štenad bi trebala nakon rođenja što prije posisati kolostrum, kako bi se globulini iz crijeva resorbirali na vrijeme jer je mogućnost crijevne resorpcije globulina vremenski ograničena.

U određenim slučajevima, u velikim leglima se mogu pojaviti i sučajevi avitalnih štenaca ili štenaca s određenim hendikepom. Nekada je to posljedica samo umanjene prehrane. Iz tog razoga, te radi sigurnosti svog ljubimca, savjetujem Vam da ga odvedete kod veterinara. Isti će biti u mogućnosti procijeniti njeno stanje i po potrebi, poduzeti određenu terapiju.

Za to vrijeme, svojem ljubimcu možete pojačati imunološki sustav dodavajući preparate poput Imunoboost paste. Sam preparat je namijenjen tek rođenim i pothranjenim štencima kako bi im osigurali dodatnu pojačanu energiju. Primjenjuje se na takav način da dva puta date po 1 mL u usta s razmakom od 5 sati.

OZNAKE: