Povratak

Povećana i otečena mliječna žlijezda kuje - lažna trudnoća, hiperplazija ili tumor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric Joomla v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Danas sam primjetila kod moje desetogodišnje zlatne retriverice povećanu, zapravo natečenu zadnju cicu. Nije crvena i nije tvrda, ali dok pokušam lagano stisnuti vidim da ju boli. Nije skotna, ali se tjerala prije par mjeseci. Rea nikad nije imala lažnu trudnoću, za razliku od naše druge pasice, terijerke, pa mi to ne liči na to jer je samo jedna cica povećana. Što činiti? Lijepi pozdrav. Zlata

O: Po Vašem opisu ljubimice, moglo bi se raditi o početnom stadiju lažne trudnoća, ali i o mogućoj hiperplaziji mliječne žlijezde ili kakvom tumoroznom bujanju tkiva.

Mliječna žlijezda je organ najčešće zahvaćena patološkim promjenama. Dob u kojoj se najčešće javljaju tumori mliječne žlijezde je od 6-12 godine starosti. Najveću ulogu u razvoju tumora mliječne žlijezde imaju spolni hormoni. Patohisotloškom pretragom tkiva razvrstavaju se na  benigni li malignie tumore. Karakteristike  malignih tumora je njihov brz i agresivan raste, te njihov difuzan rast u okolno tkivo.

Lažna trudnoća je relativno česta pojava u kuja koje se nisu parile ili nisu koncipirale, a pojavljuje se najčešće unutar prvih nekoliko tjedana pa do  mjeseci po tjeranju. Klinička slika može biti različita, najčešće je praćena upalom mliječnih žlijezda i promjenom ponašanja životinje, pojačanim apetitom te ponekad i debljanjem. Takvo stanje je najčešće posljedica poremećaja u ravnoteži hormona. Liječenje varira ovisno o ozbiljnosti samoga stanja životinje.

Hiperplazija mliječne žlijezde je stanje kod kojega proliferacijom stanica, odnosno njihovim povećanjem, dolazi do povećanja jedne ili više mliječnih žlijezda. To je najčešće bezbolno stanje. To stanje je češće u mladih maca, nego u kuja.

U bilo kojem slučaju, savjetujem Vam da odvedete  Vašu kujicu na detaljan klinički pregled kako bi se ustvrdila i točno postavila dijagnoza.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr