Povratak

Povećani i bolni testisi - upala

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Trebao bih jednu informaciju, tj. stručno mišljenje oko problema s psom. Naime, nedavno sam primjetio da su mi kod psa rase pitbull terijer otečeni testisi. Jako su otečeni i tamno-plave crvenkaste boje, te sama koža je takve teksture kao da se ljušti. Na jednom dijelu ima ogrebotina te dlake skoro da nema ili čak ne postoji nikako. Pas sam po sebi normalno reagira, normalno jede i normalno se ponaša izuzev što izbjegava sjedeći položaj te ne dopušta dodir bolnog mjesta. Moj veterinar je po dolasku psu dao antibiotik, dvije injekcije, međutim nikakvih daljnih informacija mi nije mogao dati. Svaku informaciju koju mi možete dati će biti od pomoći u daljnem liječenju. Unaprijed zahvaljujem, Kemal


O: O uzrocima povećanih i bolnih testisa plavkasto-ljubičaste boje možete pročitati ovdje.

Upala testisa (orchitis) nastaje zbog traume ili infekcije (najčešće bruceloza). Manifestira se kao bolna tvrda oteklina testisa, ponekad i skrotuma (mošnje), životinja teško hoda, povišena je temperatura, a moguće su i

kolike. Akutnu upalu liječimo antibioticima, postavljanjem suspenzorija te hladnim oblozima.

Upala testisa i sjemenovoda (orchitis i epididymitis)  javlja se kao jedinstvena bolest čiji su uzročnici najčešće bakterije. Najčešće je posljedica  upale mjehura, prostate ili u trbušnoj šupljini te posljedica inficiranih rana (ugriznih rana najčešće) na mošnji. U akutnoj fazi znakovi su otećenje testisa koji su na dodir bolni, a koža je napeta i tjestasta, i na lagani dodir resgira bolno, pas je nemiran i traži hladnija mjesta za sjesti i stalno liže skrotum. Liječenje se vrši antibioticima, kortikosteroidima i hladnim oblozima. Zbog nepovoljne prognoze za daljnju plodnost preporuča se kastracija.

Hidrokele je nakupljanje serozne tekućine između parijetalnog i visceralnog lista tunike testisa, a nastaje kao posljedica nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini, upale testisa ili novotvorevine na testisu. Karakterizira je mekana, elastična oteklina skrotuma u akutnim slučajevima bolna i temperirana. Liječenje se vrši sa odstranjenjem zahvaćenog testisa.

Hematokela je nakupljanje krvi u ovojnici testisa kao posljedica traume testisa ili skrotuma. Liječenje se sastoji od aspiracije krvi iz ovojnice te ispiranja da ne nastanu priraslice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr