Povratak

Povraćanje kao simptom gastritisa | Prehrana psa osjetljivog želuca | Zdravlje zuba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Radi se o križancu (izgled je povukao na Shih Tzhu), težine je oko 7 kg, ima 2,5 godine. U starosti od svega par mjeseci počeo je imati problema sa povraćanjem kričavo žutog pjenastog sadržaja. Veterinarka je rekla da se radi o gastritisu. Da mu se daje suha hrana za osjetljiv želudac te kuhana piletina i riža. Jeo je Royal Canin Mini Digestive Care, stanje se smirilo ali s vremena na vrijeme opet povraća. Nakon povraćanja dam mu u hranu Entero-Chronic prašak po savjetu veterinarke iz ljekarne. Jer mi nije opcija nakon svakog povraćanja voditi ga na injekcije. Najduže razdoblje da nije povratio bilo je 35 dana. Uglavnom je to svakih 7-10 dana.  Zadnjih godinu dana ima hranu Optima Nova adult mini kunić/krumpir. Vidim da mu odgovara i što se tiče povraćanja jer je rjeđe a i što se tiče stanja stolice. Međutim, nikad nije bio ljubitelj suhe hrane a u zadnja dva mjeseca ju ne želi ni okusiti. Niti je odmalena htio gulaš ili paštetu. Sve naše ga privlači, s tim da zbog začina i osjetljivosti ne dobiva ništa.

Najviše sam zabrinuta za zube. Dobiva svakodnevno štapić za zube ali vidim naslage na gornjim kutnjacima. Što se tiče poslastica sve je svedeno na minimum jer imaju dodatke koji mu škode (dam mu samo komadić nakon šetnje tako da jedan mesni štapić jede na 5-6 puta). Iz tog sam razloga počela i štapić davati na dva puta a ne najednom. Ponekad žvače tvrde štapiće od goveđe kože (ni njih ne želi svaki dan). Ono što me zanima je kako mu održavati zube zdravima? I ne samo zube, općenito se brinem da ne dobiva sve potrebno samo iz kombinacije piletina/riža. Rado bih mu kupila dental hranu (tako radim sa mačkom i dobiva ju pomalo kao poslasticu, samo ona voli jesti i suhu hranu pa nije problem), no kad ne jede ni ovu što bi trebao ne vidim da bi sa ovom vrstom bilo bolje.
 
Bilo kakav savjet je dobrodošao. Unaprijed hvala na pažnji. S poštovanjem, Ružica

O: Psi mogu povremeno povraćati, a da se pri tome ne smatra da je pas bolestan i da treba terapiju. U nekim slučajevima povraćanje se može javiti zbog hrane koja ne odgovara psu pa je dovoljno promijeniti hranu koju pas jede. Kada se povraćanje javlja češće u toku mjeseca ili godine potrebno je otići veterinaru i napraviti pregled psa. Osim općeg kliničkog pregleda potrebno je napraviti i dijagnostičke pretrage poput kompletne krvne slike, biokemijske pretrage krvi pomoću kojih se dobiva uvid u rad bubrega, jetre i gušterače.  Osim toga radi se i pretraga urina, te ultrazvuk i RTG abdomena. Koprološkom pretragom se  potvrđuje ili isklučuje prisutnost parazita. U težim slučajevima poželjno je napraviti i endoskopske pretrage želuca i crijeva. Pomoću nalaza dobivenih pregledom i navedenim pretragama  postavlja se dijagnoza. To je važno jer povraćanje ne mora biti samo znak gastritisa, nego se javlja i kod bolesti jetre, bubrega ili pankreasa.

Gastritis je dosta čest kod pasa, a može biti akutnog ili kroničnog toka. Gastritis je upala sluznice želuca, a postoje različite vrste  gastritisa koje se razlikuju prema histološkim promjenama koje uzrokuju na tkivu te prema dubini i vrsti upale.  Uzrok nastanka upale mogu biti bakterije, virusi, paraziti, ali i neadekvatna hrana koja izaziva iritaciju sluznice i stres.

Liječenje gastritisa podrazumijeva simptomatsku i nespecifičnu terapiju kojom se smiruje proljev i nadoknađuje izgubljena tekućina i elektroliti.  Ako se otkrije da je  bolest uzrokovana bakterijama  ili  parazitima primjenjuje se specifična terapija  antibioticima ili antiparaziticima. Izuzetno je važna i odgovarajuća prehrana. Radi se o dijetalnoj prehrani namijenjenoj gastrointestinalnim problemima. Kod kroničnih gastritisa  takva prehrana mora biti korištena do kraja života psa. U takve hrane spadaju Royal Canin VD Gastrointestinal, Brit VD Gastrointestinal, Hill`s i/d, Purina PVD Gastrointestinal, Royal Canin VHN Sensitivity Control. Ove hrane dolaze u obliku dehidrata i mokre hrane, odnosno konzervi. Ovakve medicinske hrane su lako probavljive i posebno prilagođene psima sa gastrointestinalnim  problemima. Proizvođač propisuje koju je količinu hrane potrebno dati psu tijekom dana. Oko odabira hrane možete se posavjetovati sa svojim veterinarom.

Higijena zuba može se održavati pomoću nekog od preparata koji služe za tu namijenu. U ponudi Pet centra možete pronaći paste za zube, sprejeve ili tekućine koje se stavljaju u vodu. Paste za zube se nanose pomoću četkica bar 2 do tri puta tjedno. Lagano se utrljavaju na površinu zuba. ALL FOR PAWS Sparkle je pasta sa sodom bikarbonom i okusom kikirikija. ORME NATURALI pasta za zube sadrži glinu i esencijalna ulja kadulje, bergamota, lavande, limuna, bagrema i anisa. Dubinski čisti zube, osvježava dah i spriječava nastanak  zubnog plaka i kamenca. Može se koristiti jednom dnevno. U ponudi imamo i ORME NATURALI Enzimatski sprej za higijenu usta sa papajom i ananasom.  On čisti zube i pomaže u kontroli nastanka zubnih naslaga, a ujedno i osvježava dah.  Savjetujem Vam da se prilokom odabira konzultirate sa veterinarom koji liječi Vašeg psa i koji je upoznat sa njegovim zdravstvenim stanjem i stanjem usne šupljine. Moguće je da neki preparati neće odgovarati psu zbog njegovog osjetljivog želuca pa bi  na to trebalo obratiti pažnju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr