Povratak

Povraćanje nakon primjene tablete protiv unutarnjih nametnika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Vlasnica sam psića, mješanca Maltezera i York terijera. Težak je 4,5 kg, star je 2,5 godina. Tretirala sam ga protiv parazita tabletom PRAZINON plus, primjenjujući pola tablete obzirom na njegovu masu. Nakon par sati  od primanja doze uslijedilo je povraćanje, doslovno do iznemoglosti. Potom se smirio. Veterinarka je preporučila da postupak ponovim za 15-ak dana, kako bismo bili sigurni je li povraćanje bilo posljedica uzimanja tablete ili nije. Poslušala sam savijet te mu nakon 15-ak dana ponovila terapiju. Takođjer je sav sadržaj želuca izbacio nakon oko 3 sata. Ne znam je li taj period bio dovoljan za djelovanje tablete. Inače, redovito ga tretiram protiv parazita, ali u biti do sada nisam koristila Prazinon plus. Iskreno, ne sjećam se koje tabletice sam koristila, jer kupim one koje mi ponude u vet. ljekarni. Do sada nije nikad ni na koje negativno reagirao kao na ove navedene tablete. Molim Vas savijet koju tableticu da primjenimo s obzirom na aktivnu komponentu prazinon plusa, koji očito rezultira nuspojavom kod našeg ljubimca. Unaprijed zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam, Biljana

O: Na hrvatskom tržištu dostupan je širok izbor tableta protiv unutarnjih parazita, npr. Pratel, Prazinon, Dehinel, Canverm i Drontal. Sve su to učinkoviti preparati sličnog kemijskog sastava na bazi pirantela, prazikvantela i febantela.

Takve smetnje se kod pasa znaju često pojaviti, udružene ponekad s proljevom i povraćanjem. Pokušajte nakon nekog vremena sa Drontal flavor tabletom s okusom mesa, koja se jako dobro podnosi i ingestija je lakša. Ako se to ne pokaže uspješnim, vjerojatno se radi o osjetljivom želucu i tada preporučam ili transkutane ampule ili injekcionu aplikaciju kod Vašeg veterinara.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr