franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam njemačkog ovčara mješanca, starog 13 god, i danas dođem do njega i on se digne, ali gubi jako ravnotežu i ne može normalno hodati i vidio sam da se barem 4 puta izbljuvao, oči mu konstantno idu lijevo desno, ali onak malo, i malo su mu krvave oči, tj. bjeloočnica, i normalno reagira na sve nas koje pozna, maše i repom. Zahvaljujem na bilo kakvom odgovoru. Dario

O: Povraćanje kod pasa je najčešće vezano uz greške u prehrani, odnosno činjenicu da psi veoma često pojedu različite, ponekad potpuno neprobavljive tvari. U tom smislu povraćanje je obrambena reakcija. Ono može predstavljati i dominantni znak gastritisa, a može se javiti i u sklopu općih bolesti poput zatajenja bubrega, bolesti jetre, dijabetesa, hipoadrenokorticizma, hipertireoze...


Psi povraćaju relativno lako i bez posljedica, ukoliko se radi samo o jednostavnim greškama u prehrani. U takvim slučajevima, potreban je u samom početku post, a nakon toga ishrana lako probavljivom hranom.

Ukoliko se radi o povraćanju kao simptomu opće bolesti, liječenje je usmjereno na glavni uzrok oboljenja.

Opširnije o povraćanju možete pročitati u odgovoru kolegice naslovljenom Povraćanje.

Gubitak ravnoteže nerijetko se javlja upravo kod starijih pasa. Može nastati zbog upale unutrašnjeg uha, ozljede glave, vestibularnog sindroma. Organ za ravnotežu smješten je u unutrašnjem uhu pa se bolesti tog područja mogu reflektirati na njega. O vestibularnom sindromu i upali uha možete više pročitati u odgovorima Vestibularni sindrom te Upala uha kod pasa - mogući uzroci, ozbiljnost i komplikacije, liječenje / Održavanje čistoće ušiju.

Iz ove perspektive simptomi koje opisujete izgledaju nepovezano, pa preporučujem da Vašeg ljubimca odvedete veterinaru na pregled.

OZNAKE: