Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam labradoricu koja zadnjih 2-3 tjedna otprilike svaki drugi dan povrati 1-2x na dan. Cijepila sam ju prije 4 dana protiv bjesnoće i ujedno je dobila inekciju protiv parazita. Lokalni veterinar mi je savjetovao, ako se povraćanje nastavi, da joj dajem tablete protiv parazita, no ne pomaže. Probala sam mjenjati hranu, no uvijek isto. Krvavu stolicu nema, nije izgubila tek i razigrana je, temperatura joj je 37,5 C. Oštenila se jednom, prije 2 mjeseca pa ne znam da li tima kakve veze? Na kilaži je dosta izgubila pa nisam sigurna da li da to povežem s okotom ili bolešću? Molim vas za savjet jer sam zaista zabrinuta i čini mi se da me nitko ne shvaća ozbiljno! U iščekivanju odgovora, primite srdačne pozdrave. Unaprijed zahvalna, Antonija

O: Povraćanje (vomitus, emesis) u pasa često prati razna oboljenja, no može biti i bezopasno ukoliko se javlja jednom u desetak dana i ukoliko se pas prije i nakon povraćanja ponaša normalno. Ali, može imati i vrlo ozbiljne posljedice kao što su: aspiracijska upala pluća te hipovolemički šok uslijed gubljenja tekućine i elektrolita. Naveli ste da se Vaša kujica normalno ponaša, razigrana je te ima normalnu tjelesnu temperaturu (37,5 do 39°C) pa za sada stanje nije po život opasno. No, tijekom opetovanih povraćanja dolazi i do iritacije sluznice jednjaka, grla i tonzila. Vrlo često uslijed tako nadraženih tonzila dolazi do pojačanog slinjenja ili izlaska bijelog pjenastog sluzavog sadržaja.

Uzroci povraćanja u pasa mogu biti brojni. Najčešće su posljedica hranjenja smećem, prejedanja, nepodnošenja hrane, nepravilne prehrane (masna hrana, ostaci od ručka, pečeno meso, salame, kobasice...), upale sluznice želuca (gastritis), parazita, stranih tijela, upale sluznice crijeva, stranog tijela u crijevima, zapletaja crijeva, začepa. Do probavnih poremećaja dovode i metaboličke i hormonalne bolesti (zatajenje bubrega, bolesti jetre, dijabetes, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda (hipoadrenkorticizam), hipertireoza, poremećaji elektrolita i acido-bazne ravnoteže) pa čak i strah i fobije.

Kod povraćanja naših ljubimaca dobro je obratiti pozornost na sljedeće: uočiti kada se povraćanje najčešće javlja (ujutro, navečer, prije jela, poslije jela, neovisno o obroku i/ili aktivnostima i sl.), kakav je povraćeni sadržaj (neprobavljena hrana, sluz žute ili bijele boje, pjenasti, sadržaj sa primjesama krvi i sl.).

Povraćanje neprobavljene hrane neposredno nakon jela može se javiti i ukoliko su granule previše sitne pa ih pas ne žvače, nego samo pohlepno guta. U tom se slučaju hrana ne počne probavljati već u ustima, nego odlazi direktno u želudac. Osim toga, gutanjem cijelih granula pas se naguta i zraka, koji će zajedno s neprobavljenom hranom opterećivati želudac.

Iz tog si razloga životinja nastoji olakšati izbacivanjem sadržaja. Ovakvo stanje ne zahtijeva hitan posjet veterinaru i opsežne pretrage i terapije već kod ovakvih situacija, vlasnik sam može pomoći prilagođavanjem režima hranjenja - psa treba hraniti u više manjih obroka dnevno, umjesto uobičajena jednog ili dva obroka.

Povraćanje treba razlikovati i od regurgitacije. Regurgitacija je izbacivanje hrane iz jednjaka gotovo bez napora, a najčešći joj je uzrok povećanje jednjaka.

Graviditet i dojenje štenadi predstavlja izraziti napor za kuju, osobito ako je u leglu veći broj štenaca. Stoga je prehrana kuje u graviditetu i laktaciji izrazito bitna, kako se ne bi oboje negativno odrazilo na zdrastveni status kuje. Tjelesna težina u dojnih kuja često varira, a kod kuja dobre konstitucije, tolerira se gubitak tjelesne težine od 5 - 10%. Ako je Vaša kujica izgubila više od navedenoga, osim nedovoljnog unosa energije moguće se radi i o nekoj od poremetnji u funkciji različitih žlijezda (gušterače, hipofize, tireoideje ili spolne žlijezde).

Budući da u svom upitu niste naveli kakav sadržaj Vaša kujica povraća i kako se ponaša nakon toga, čime je hranite, kakva je stolica, ne mogu sa sigurnošću reći o čemu se točno radi, ali Vam savjetujem da se obratite kolegicama i kolegama na Klinici za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji su u mogućnosti provesti temeljite pretrage te Vas na osnovu nalaza savjetovati dalje u rješavanju postojećeg problema.

OZNAKE: