Povratak

Povraćanje i pojačano slinjenje psa nakon kontakta s daždevnjakom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me da li se pas može otrovati od daždevnjaka? Naime, večeras sam primjetila da strašno slini i vidjela sam daždevnjaka pored. Ne mislim da ga je pojeo, ali mu je sigurno bio u ustima. Povratila je i prestala je sliniti. Zanima me da li da idem kod veterinara ukoliko je to ozbiljnije od žabljeg "otrova".

Molim vas što hitniji odgovor.

Sandra


O: Daždevnjaci pripadaju razredu vodozemaca redu repaša (Amphibia, Caudata). Karakterizira ih vitko tijelo, dugačak rep i četiri ekstremiteta jednake duljine. Prema okolišu u kojem provode cijeli život, dijelimo ih na kopnene i vodene. Također, postoje i oni daždevnjaci koji većinu svog života provode na kopnu, a u vodu odlaze samo kako bi se razmnožavali. 

Ova životinjska vrsta najveću aktivnost pokazuje za vrijeme noći.

U svojoj obrani od potencijalnih predatora, posjeduju žlijezde koje produciraju otrovne izlučevine. Takve izlučevine najčešće iritiraju usta i oči samog predatora te osiguravaju dovoljno vremena samom daždevnjaku da se udalji sa mjesta nemilog događaja, kao i od samog predatora.

Prema nekim istraživanjima provedenim prije više desetaka godina, ingestija ove vrste životinja za većinu sisavaca može biti kobna.
 
U svakom slučaju, kako ste i naveli da se polako situacija s Vašim ljubimcem smiruje, vjerojatno je isti samo polizao daždevnjaka što je i uzrokovalo povraćanje i pojačano slinjenje ljubimca. Stoga je i za pretpostaviti da će vjerojatno sve biti uredu. Naime, kako se situacija kod ljubimca polako poboljšava, dodatno ga kontrolirajte kroz narednih nekoliko dana, posebnu pažnju obraćajući na njegovo/njeno ponašanje (eventualno povraćanje, pojačano slinjenje, proljev, nekontrolirano mokrenje) kao i na sve druga eventualna odstupanja od "normalnog i uobičajenog" ponašanja svog ljubimca. Ako i dođe do nekih od gore navedenih simptoma, obratite se svom veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr