petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Vlasnica sam jedne prekrasne, čistokrvne kujice yorkshireskog terijera koja će iduće godine navršiti 11 godina. Inače je vrlo zdrava, vitalna i jednako zaigrana kao i kada je bila štene. Ali, u posljednje vrijeme (unazad kojih 10 dana) povremeno povraća sluzastu, prozirno-žutu tekućinu koja koji put ima i pjene. Ovo se prije nije događalo, ako bi koji put i povraćala to je obično bilo nakon što je jela trave ili se napila vode pa se nikada nisam zbog toga pretjerano brinula (imala sam psa prije, pa znam da je to uobičajeno). Međutim, ovo je sada već postalo preučestalo i brinem se. Svakako planiram vrlo brzo veterinaru, ali sam silom prilika spriječena to učiniti još barem nekoliko dana. Još je jedan problem to što je nekako paralelno s tim povraćanjem, počela sve češće čohati i grickati donji dio leđa. Nisam vidjela buhe niti išta okom vidljivo što bi mi objasnilo svrbež. Osim ovih promjena, ona se ponaša isto. Normalno jede, dobre je volje, raspoložena za šetnju, igru itd. A i kada povraća, nastavi dalje kao da nije ništa bilo. Osim posjeta veterinaru, molim Vas za savjet i ako imate kakvo objašnjenje.  Nedavno (unazad 2 mj.) smo promijenili prehranu uvijek jede suhu hranu, samo sam počela kupovati novu marku), može li to biti uzrok? Unaprijed Vam puno hvala! Lijepi pozdrav, Tesa

O: Iz Vašeg kratkog opisa simptoma, moglo bi se raditi o novoj hrani. Naročito s obzirom na to da ste naveli kako je kujica inače živahna, da joj je stanje nepromijenjeno, ima apetita i ne pokazuje nekakve teže simptome. Rekla bih da u novoj hrani koju ste joj počeli davati očigledno ima nešto što draži želudac.

Češkanje tj. svrbež u stražnjem dijelu tijela može osim na prisutnost kožnih parazita ukazivati i da se nešto sa analnim vrećicama događa. Analne vrećice su parne vrećice koje su smještene kod pasa i mačaka postrance od završnog dijela debelog crijeva, a otvori njihovih izvodnih kanala nalaze se postranično, neposredno uz analni otvor. Vrećice služe kao rezervoar sekreta karakterističnog mirisa, koji psima i mačkama služi za međusobnu komunikaciju i identifikaciju.Zdrave životinje analne vrećice prazne prilikom obavljanja nužde jer stolica vrši pritisak na njih i pri tome obloži izmet životinje te na taj način ona obilježava granice svog teritorija.

Najčešći uzrok zašto se analne vrećice same neredovito prazne je premekana stolica koja ne vrši dovoljan pritisak na njihovu stijenku. Razlog premekane stolice može biti hrana koja prema svojem sastavu ne odgovara probavnoj flori crijeva  psa. U tom slučaju, kod preobilnog nakupljanja sadržaja u vrećicama, dolazi do upale analnih vrećica. Vlasnici obično primjećuju da pas liže i gricka stražnji kraj leđa, oko korijena repa, nervozno se okreće prema repu.Koža može imati neugodan miris, a može se i češati po ušima i tresti glavom kao kod upale uha iako su vanjski slušni kanali potpuno zdravi.

Blagi gastritis odnosno akutna upala želuca koja je također prisutna kod Vaše ljubimice isto može biti reakcija na sastav hrane. Je li riječ o drugačijem proteinu koji psu ne paše ili povećana razina masti, kukuruza ili neke druge žitarice, to treba dovesti u pitanje.

Pomoći psu možete tako da nekoliko dana izbjegavate davanje uobičajene hrane i probate hraniti kuhanom piletinom (bijelim mesom) i rižom. Hranu davati u manjim obrocima više puta kroz dan te primjeniti neki od antacida (lijekova koji smiruju povećano lučenje želučane kiseline, npr. Peptoran 75mg, dozici od četvrtine tablete kroz dan-dva). Dobro bi bilo u vodu za piće dodavati rehidracijski prašak koji će nadomijestiti elektrolite izgubljene učestalim povraćanjem.

Ukoliko se povraćanje ne smiri za 2-3 dana bilo bi ipak uputno čim prije psa odvesti veterinaru.

Ukoliko uspijete i sami smiriti stanje, za nastavak ipak preporučam da se vratite na ishranu koju ste kujici prije davali ili uzmete neku light hranu ili za pse seniore, sa smanjenim masnoćama, po mogućnosti na bazi janjetine s rižom (npr. Brit Care senior).

OZNAKE: