Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja kujica fox terijerka ponekad brzo nakon jela s lakoćom izbaci pojedenu hranu i opet ju pojede. Inače je zdrava, jede kombinaciju Eukanube i kuhanog - piletina, riža. Čitala sam da tome može biti uzrok deformacija jednjaka, međutim, kako smo prije godinu dana zbog gastritisa i povraćanja krvi bili na snimanju pod kontrastom, pretpostavljam da bi se to vidjelo. Inače, mislim da ju vaše osoblje čak i zna, imali smo dugo problema sa stolicom jer je došla jako bolesna od uzgajivača iz Mađarske. Pozdrav, Iva i Hana

O: Povraćanje je uglavnom posljedica bolesti probavnog sustava. 

No, povraćanje se može javiti i kao popratni simptom nekih drugih bolesti (zatajenja bubrega ili jetre, kod piometre, pankreatitisa, Addisonove bolesti, trovanja, ketoacidoze i sl.).

Ispovraćani sadržaj uglavnom se sastoji od ostataka probavljene hrane, primjesa žuči i/ili pjene.

Pojava koja sliči povraćanju je regurgitacija, a ona označava izbacivanje sadržaja iz jednjaka. Javlja se kao posljedica gubitka tonusa jednjaka, što uzrokuje njegovo proširivanje (megaoesophagus) i stvaranje ''džepova'' u kojima se akumulira hrana. Zbog nemogućnosti da sadržaj potisne dalje u želudac, nedugo nakon obroka dolazi do izbacivanja, što se lako može zamijeniti sa povraćanjem.

Regurgitirani sadržaj je neprobavljen, obično tubularnog izgleda, a površina mu je uglavnom prekrivena sluzavim omotačem.

Povraćanje nakon jela može se javiti i ukoliko su granule previše sitne pa ih pas ne žvače, nego samo pohlepno guta. U tom se slučaju hrana ne počne probavljati već u ustima, nego odlazi direktno u želudac.
Osim toga, gutanjem cijelih granula pas se naguta i zraka, koji će zajedno s neprobavljenom hranom opterećivati želudac. Iz tog si razloga životinja nastoji olakšati izbacivanjem sadržaja. Kod ovakvih situacija, vlasnik sam može pomoći prilagođavanjem režima hranjenja - psa treba hraniti u više manjih obroka dnevno, umjesto uobičajena dva obroka.

Koji je pravi uzrok povraćanja kod Vaše ljubimice, mogao bi otkriti isključivo veterinar koji će najprije obaviti klinički pregled.

Budući niste naveli koliko dugo traje ovaj problem, bez obzira na to što ste prije godinu dana obavili Rtg snimanje kontrastom, to je relativno dugi period u kojem je moglo doći do raznih promjena. Upravo iz tog razloga, možda bi bilo najbolje da psa odvedete na pregled pa, ukoliko kolege procijene da je potrebno, ponovo izvršite snimanje (i eventualne dodatne pretrage) jer se jedino na taj način može dobiti odgovarajuća dijagnoza i odrediti eventualna terapija.

OZNAKE: