Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Imam njemačkog ovčara starog 11 mjeseci. Prije par dana kupao se u moru. Prilikom dolaska kući par puta je povratio. Tako da vas molim za savjet ili objašnjenje. Unapred zahvalan, Zoran

O: Pri kupanju u moru psi se često nagutaju slane vode te od toga nerijetko dobiju proljev i povraćaju. Slane otopine se koriste u veterini upravo da bi se provociralo povraćanje. Smetnje su prolazne, ali ako povraćanje traje duže i ako je višestruko, može dovesti do poremećaja u organizmu koji su posljedica gubitka minerala i tekućine.

Trovanje anorganskim solima ima specifično kemijsko djelovanje, tzv.djelovanje iona, ali i opće pruzročeno fizičkim djelovanjem.

Kod trovanja kuhinjskom soli i to naročito većim količinama kuhinjske soli u koncentriranim otopinama, kao što je morska voda, ona draži sluznicu probavnoga trakta i uzrokuje upalu. Trovanje se očituje izraženom žeđi, podrigivanjem, povraćanjem, suhoćom sluznice usta, javi se kolika (crijevni grčevi), proljev, poliurija (mokrenje veće količine mokraće), srčana slabost i otežano disanje, a zatim se jave opći simptomi trovanja kao što su posrtanje, slabost, opća kljenut. Većina otrovanih životinja brzo ugiba.

Bolesno stanje obično traje 6 "- 48 sati. Trovanje solju može, međutim, biti i kronično, a pritom nastaju upale crijeva, anemija, mršavljenje. Letalna doza za pse je 30 - 60 grama.

Antidot je kalcijev klorid. Životinje liječimo tako da im dajemo mnogo vode i sluzi (da im smiri upaljenu sluznicu probavnog sustava jer i sama voda koju životinja pije u velikim količinama dodatno draži sluznicu), te sredstvo za pojačavanje cirkulacije.

Psa nakon povraćanja nemojte odmah hraniti niti mu dati vode po volji, već mu ponudite male količine obične vode u razmacima od 15-tak minuta. Hranite ga uobičajenom hranom tako da dobiva više malih obroka. Možete koristiti i medicinsku hranu za probavne smetnje, kako bi se psić što prije oporavio.

Detaljnije su o ovoj temi, kao i općenito o boravku psa na moru, pisali moji kolege. Predlažem Vam da pročitate njihove savjete, objavljene ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

OZNAKE: