dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moj pas je havanezer star godinu dana. Prije par mjeseci je počela povraćati krv (prisutne su točkice krvi) pa smo je odveli veterinaru kod nas u mjestu te nam je uveo terapiju Peptoranom kroz par dana. To se smirilo i sad se opet ponavlja. Zanima me dali joj mogu ponovno uvesti Peptoran ili koji drugi lijek (Ranital) te koliko dugo da pije? Unaprijed zahvaljujem. S poštovanjem, Iva

O: Općenito gledajući, povraćanje (vomitus, emesis) u pasa često prati razna oboljenja. Međutim, povraćanje se ponekad može smatrati i normalnim (fiziološkim) - ako se ono pojavljuje 1-2 puta tijekom desetak dana, a sam ljubimac se pritom ponaša normalno, odnosno nema drugih simptoma kao i prateće kliničke slike koje upućuju na neko od oboljenja. Razlog leži u činjenici da je njihov probavni sustav tako prilagođen da mogu bez nekog većeg naprezanja izbaciti sadržaj iz želuca koji na bilo koji način isti i opterećuje.

Stoga, povraćanje može ukazivati na neki od zdravstvenih poremećaja te, kao takvo, može za posljedicu imati

različite komplikacije - aspiracijska upala pluća te hipovolemički šok uslijed gubljenja tekućine i elektrolita. Također, tijekom opetovanih povraćanja dolazi i do iritacije sluznice jednjaka, grla i tonzila. Vrlo često uslijed tako nadraženih tonzila dolazi do pojačanog slinjenja ili izlaska bijelog pjenastog sluzavog sadržaja, a sam sadržaj može poprimiti i primjese krvi.

Uzroci povraćanja u pasa mogu biti brojni. Najčešće su posljedica hranjenja neprikladnom prehranom, prejedanja, nepodnošenja hrane, nepravilne prehrane (masna hrana, ostaci od ručka, pečeno meso, salame, kobasice...), upale sluznice želuca (gastritis), parazita, stranih tijela, upale sluznice crijeva, stranog tijela u crijevima, zapletaja crijeva, začepa,... Do probavnih poremećaja dovode i metaboličke i hormonalne bolesti (zatajenje bubrega, bolesti jetre, dijabetes, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda (hipoadrenkorticizam), hipertireoza, poremećaji elektrolita i acido-bazne ravnoteže) pa čak i strah i fobije.

Kod povraćanja ljubimaca dobro je obratiti pozornost na sljedeće: uočiti kada se povraćanje najčešće javlja (ujutro, navečer, prije jela, poslije jela, neovisno o obroku i/ili aktivnostima i sl.), kakav je povraćeni sadržaj (neprobavljena hrana, sluz žute ili bijele boje, pjenasti, sadržaj s primjesama krvi i sl.). Psi povraćaju vodenasti sadržaj redovito samo nakon konzumiranja vode, a ukoliko su previše popili ili je pak voda bila prehladna. No, ako se ipak radi o prozirnom sluzavom sadržaju koji Vaš ljubimac najčešće izbaci u jutarnjim satima, moguće se radi o kroničnoj upali želuca, odnosno gastritisu.

Terapija proljeva i povraćanja najčešće obuhvaća, za početak, stavljanje ljubimca na 24h post, odnosno ljubimcu je potrebno tijekom prvih 24h uskratiti hranu, a vodu davati samo u malim količinama. Nakon toga može joj se polako davati kuhane piletine s rižom (bijelo meso bez začina i raskuhana riža s dosta sluzi), ali također ponuđena u više manjih obroka. Osim toga, na tržištu postoji i posebna medicinska hrana namijenjena ljubimcima s probavnim poteškoćama poput Royal Canin "Gastro Intestinal", Eukanuba "Intestinal", Purina "Gastro Enteric", Dr. Clauder's "Intestinal", Animonda Integra Protect "Intestinal", Hill's "i/d",... koju također možete davati Vašem ljubimcu. Ako ljubimac dobro prihvati hranu odnosno prestane povraćati onda joj takve manje obroke možete davati svaka 3 – 4 sata.

U slučaju da probavne smetnje potraju duže onda je svakako neophodna infuzija koja se može davati intravenozno ili ispod kože. Tekućina koju životinja dobije oralnim putem odnosno koju popije najčešće nije dostatna budući da se zbog probavnih smetnji ne uspije apsorbirati dovoljna količina. Osim same vode, psu možete dati i neku od otopina za rehidraciju kao što je Royal Canin "Rehydration support" ili Newborn "Hydraboost" koje sadrže i potrebne elektrolite.

U terapiji se obično koriste još i antibiotici (ovisno o postavljenoj dijagnozi) te preparati protiv povraćanja (Reglan, Peptoran), isto kao i vitaminski preparati (vitamin C, B kompleks) te probiotici poput Canizyme praška, Florentero paste ili tableta, Floryboost paste koji pomažu u obnavljanju zdrave crijevne mikroflore.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se ponovno obratite svojem veterinaru. Isti će biti u mogućnosti, po pregledu ljubimca, odrediti njen zdravstveni status te u skladu s dijagnozom odrediti i usmjeriti terapiju prikladnu situaciji. Također, veterinar će Vas moći dalje usmjeriti po pitanju postizanja, održavanja i zadržavanja zdravlja Vaše ljubimice kao i odgovoriti Vam na sva pitanja.

OZNAKE: