Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Sve više čitam kako je pse dobro hraniti voćem i povrćem. Međutim, neke stranice preporučuju određeno povrće, dok druge to isto povrće smatraju štetnim. Zanima me koje povrće dostupno na našem tržištu Vi preporučujute za ishranu pasa, a koje smatrate da treba izbjegavati. Unaprijed hvala, Jasmina

O: Pas je svejed, no primarna hrana mu je meso. Upravo ta činjenica je vrlo važna pri odabiru vrste hrane i načina hranjenja. S obzirom da psi imaju kraći probavni trakt od biljojeda, teže i probavljaju hranu biljnog podrijetla, stoga je vrlo bitan pravilno izbalansiran obrok.

Takav obrok sadrži idealan omjer bjelančevina, ugljikohidrata, masti, te vitamina i minerala, ali i balasta koji potiče probavu.

Osim mesa, većina pasa rado jede i može probaviti različitu vrstu hrane, uključujući voće i povrće. No, treba voditi računa da je voće i povrće svježe, dobro oprano te da nije tretirano pesticidima i drugim otrovima. Povrće se preporuča kuhano (naročito krumpir), a grahorice treba izbjegavati. Kuhano se savjetuje iz razloga što je na takav način moguće zadržati hranjive elemente te hranu učiniti lako probavljivom.

Što se tiče ostalog povrća, ne preporuča se davanje crvenog luka jer sadrži tiosulfate, kao i češnjak, ali u mnogo višim koncentracijama. Treba biti oprezan sa zelenom salatom jer može izazvati kolike, a također i gljive bi trebalo izbjegavati, kao i avokado. Moguće je davati špinat, celer, kupus, mrkvu,... te voće poput jabuke, kruške, naranče, grejpa,...

Veoma je važno kod upotrebe voća i povrća da ono uvijek bude svježe očišćeno i oprano, s obzirom na eventualne ostatke pesticida i prisutnost parazita.

Ovdje bi trebalo naglasiti i da sve dodatke prehrani (voće i povrće) možete davati, ali u umjerenim količinama. Naime, veće količine voća i povrća u prehrani mogu dovesti do različitih zdravstvenih poremećaja u ljubimaca.

OZNAKE: