Povratak

Povremeno i kontinuirano povraćanje psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Naš njemački ovčar Amon ima 6 godina i 10 mjeseci, prije točno godinu dana imao je vrlo tešku, ali uspješnu operaciju torzije želuca, odstranjena mu je slezena. Nakon operacije brzo se oporavio i nastavio jesti suhu hranu Pedigree. Prie 9  mjeseci počeo je povremeno povraćati. Od tada mu dajemo rižu i malo suhe hrane Royal canin. Zna biti 10 dana ok, a onda povrati nekad i 2 puta dnevno. Nema nikakvih drugih simptoma, apetit nevjerojatan. Prije ljeta smo ga očistlili od parazita na osnovu nalaza izmeta i nije povratio 40 dana. 2 mjeseca dajemo mu Royal Canin Intestinal hranu u kombinaciji s rižom. Nekad je 12 dana ok, a nekad povrati nakon 5-6 dana. Izgubio je na kilaži, no to je dobro jer je bio pretio. Fizički je

fenomenalno, vrlo motoričan i nema problrma sa zadnjim nogama i kukovima. Nema nikakvih drugih simptoma. Kad povrati, povrati poluprobavljenu hranu i nešto sluzi. Nema krvi niti pjene. Peptoran mu smiri želudac. Stolica je super. Primjetili smo da povraćanje zna biti povezano i sa promjenama vremena gotovo u pravilu. Molio bih Vaše mišljenje i preporuke u vezi prehrane. Članovi smo Pet centar kluba i sve kupujemo kod vas.
Hvala od srca! Hrvoje

O: Povremeno, ali ipak kontinuirano povraćanje upućuje na nekoliko stanja.

Prije svega, kronični gastritis, koji se ispoljava povremenim povraćanjem, smanjenim apetitom, gubitkom težine, dehidracijom, ponekad simptomi veoma variraju. Gastritis može biti po svojoj prirodi veoma različit. U terapiji važno mjesto zauzima prehrana, s obzirom na kvalitetu i učestalost, kao i primjena lijekova, ovisno o stanju životinje.

Upalna bolest crijeva, također, može imati kao jedan od simptoma povremeno povraćanje. Radi se o nakupljanju upalnih stanica u stijenci želuca i/ili crijeva (limfociti, plazmaciti, eozinofili ili neutrofili), što može imati za posljedicu formiranje fibroznog tkiva umjesto normalnog u stijenci želuca, odnosno crijeva. Uzrok bolesti je nepoznat, smatra se da više faktora sudjeluje u njenom nastanku. Znaci variraju, ovisno o tome koji dio probavnog sustava je zahvaćen, a povraćanje obično prati promjene u želucu i prednjim partijama tankog crijeva. Proljev, gubitak težine, sluz ili krv u stolici i češće defeciranje su ostali su znaci bolesti. Postavljanje sigurne dijagnoze moguće je biopsijom promijenjenog tkiva. Liječenje je složeno i uključuje hipoalergijsku dijetu, različite protuupalne lijekove itd.

Promjene u motilitetu želuca mogu imati za posljedicu povremeno povraćanje. Do toga dolazi zbog primarnih promjena na želucu, poput gastritisa, ulkusa te kirurških zahvata na želucu. Ostale promjena motiliteta su uzrokovane primarno izvangastričnim stanjima poput bolesti jetre i bubrega, primjene antikolinergičnih lijekova, jakog stresa i sl.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr