Povratak

Pravilna ishrana psa starije dobi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam mješanku između mame labradora i tate retrivera, stara je 7 godina. Možete li mi reći kolika bi bila njezina prosječna/optimalna težina? I zanima me još što mi preporučujete od prehrane i vitamina za nju? Mislim da je malo prebucmasta, nisam je vagao. S obzirom da se danas na tržištu nudi i preko 10-ak robnih marki hrane, zanima me Vaše stručno mišljenje. Hvala, Romeo


O: U dobi 5-7 godina (ovisno o veličini pasmine, velike pasmine s 5 godina, srednje i male sa 7 godina) pas ulazi u stariju dob. To je vrijeme kada je potrebno napraviti promjenu u prehrani Vašeg psa.

Fizičke promjene povezane sa starenjem javljaju se u koži i dlaci koje gube sjaj i mekoću, probavnom sustavu kod kojeg je smanjena mogućnost probave i apsorpcije nuzritivnih tvari, tjelesnoj kondiciji jer postoji potencijalna opasnost od prekomjerne težine, pokretljivost zglobova se smanjuje, otežava se skakanje i hodanje uz stepenice.

Hrane za starije pse napravljene su tako da su manje kalorične, lakše probavljive (sadrže prebiotska vlakna koja potiču rast dobrih bakterija u crijevima), antioksidanse koji djeluju protiv štetnih slobodnih radikala te podupiru kongnitivne funkcije (mozak).

Od vitamina za pse u našoj aktualnoj ponudi imamo Pfizer VMP vitaminsko-mineralno-proteinski dodatak za pse, Beaphara Top 10 vitamine i minerale, Canina V25 multivitaminski pripravak i Dogovit tablete sa vitaminima i mineralima.

Prosječna težina odraslog zlatnog retrivera je za mužjaka 26-31,5 kg, ženku 25-27 kg. Prosječna težina odraslog labradora je 25-30 kg.

O procjeni gojnog stanja psa možete više pročitati ovdje i ovdje, a o pretilosti i dijetnoj ishrani ovdje.

Ukoliko ustanovite da je Vaša ljubimica prekomjerne tjelesne težine, postoji nekoliko opcija za gubljenje kilograma. Možete je početi hraniti hranom za starije pse koja je manje kalorična i lakše probavljiva, uz to i light varijanta. To je primjerice Hill`s Mature medium light piletina. Također, svaka hrana superpremium kvalitete ima light varijantu, npr. Brit Care light puretina, Eukanuba large light piletina ili Daily care za pretile i kastrirane pse, Hill`s light piletina i Royal Canin light.

Ukoliko lakša hrana ne pomogne ili Vaš veterinar procjeni da ljubimica treba više smršaviti u ponudi imamo medicinski program za mršavljenje Purina Obesity menagement, Eukanuba restricted calorie, Royal canin Obesity menagament i Hill`s r/d.

Vrlo je važno psa točno izvagati (digitalna vaga na decimale) i povremeno ga opet izvagati da biste točno znali je li težina krenula prema dolje, naime, ako primjerice uz jednu medicinsku hranu ne primjetite promjenu, tada možete pokušati s nekom drugom jer psi znaju reagirati bolje na drugu, svaki organizam će na svaku hranu za mršavljenje drugačije reagirati.

Pozivam Vas da nas posjetite u Pet centru, gdje ćemo Vam rado pomoći pri odabiru hrane koja bi odgovarala Vašoj ljubimici.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr