Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Koristimo već treći put Advantix ampulu za našu maltezericu staru 4 mjeseca. Pošto na ampulici piše da je za pse od 4 do 10 g težine, a naša ima 2 kg, ja nisam iskoristila cijelu ampulicu, nego pola (točnije oko 8-9 kapi). Jesam li napravila dobro, odnosno je li to dovoljno aplicirano, s obzirom na težinu od 2 kg i da li preostalu polovicu ampulice mogu ponovno iskoristiti za mjesec dana ili je moram baciti. Hvala vam lijepo, Romana

O: Advantix je učinkovit antiparazitik koji djeluje na većinu vanjskih parazita, poput krpelja, buha, papatača,....

Njegovo djelovanje se osniva na insekticidnom, akaricidnom i repelentnom učinku, odnosno on ubija i neugodnim mirisom djeluje na ektoparazite. Na takav način eliminira infestaciju ljubimca ektoparazitima, umanjuje stres ljubimca i podložnost prijenosu bolesti posredovanih ektoparazitima (borelioza, rikecioza, dirofilarioza, lišmanioza,...).

Advantix spot-on za pse do 4 kg (ampula od 0,4 mL) svojim sastavom osigurava min. 10 mg/kg tjelesne mase imidakloprida i  min. 50 mg/kg t.m. permetrina. Takav sastav osigurava mu, od strane proizvođača, navedeni učinak i djelovanje kroz 4 tjedna učinka.

Advantix spot-on za pse 4-10 kg (ampula od 1,0 mL) predstavlja dozu 10-25 mg/kg t.m. imidakloprida i 50-125 mg/kg t.m. permetrina.

Dakle, i sam proizvođač navodi da je za navedeni učinak dotičnog preparata nužno uzeti odgovarajuću pipetu (spot-on ampula prema težini ljubimca) i cijelu je primijeniti na kožu. U svim ostalim slučajevima, sama zaštita može izostati ili joj se učinak smanjiti, odnosno, može kraće trajati.

Iako nisu utvrđeni štetni klinički učinci na psima tretiranim i višestrukim dozama Advantixa, isto se ne preporučuje.

Stoga, savjetujem Vam da kupite isti preparat, ali namijenjen za Vašeg ljubimca (prema njegovoj težini) te da ga, na način koji navodi sam proizvođač, aplicirate. O ovom preparatu i načinu primjene pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: