franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Vlasnica sam stafordske bull tjererice stare 4god. Prilikom prvog tjeranja pobjegla je i ostala skotna. Okotila je 11 štenaca. Ona je poprilično sitna, u skotnom stanju imala je 25kg. Treće jutro nakon okota nakon što sam ju pregledala da vidim je li sve u redu primjetila sam krv na sisama, kada sam makla štence uočila sam dvije velike rupe veličine cca 4cm. Lječenje je bilo dugotrajno i komplicirano, niti veterinarka nije mogla obećati da će sve biti ok, jer su joj se sise toliko upalile da su se raspukle, neznamo zašto. Tokom lječenja jedva je imala 15kg. tada sam se jako uplašila i od tada se nije parila jer ne želim da joj se to ponovi. Pas je čistokrvan i htjela bi njene štence ne želim ju podvezat. Možete li mi savjetovati nešto jer joj je sada preskočilo vrijeme za tjeranje i strah me da nije neka bolest. Hvala. Ana


O:
Upalu mliječne žlijezde nazivamo mastitis i uglavnom je riječ o bakterijskoj upali odnosno infekciji.Do ove upale dolazi uglavnom u kuja koje su u laktaciji i imaju štence. Do infekcije najčešće dolazi ascedentnim putem tj od sisa koje se lako ozljede bilo od štenaca, bilo na neki drugi način. Moguća je i infekcija drugim, hematogenim putem (krvlju) ali znatno rjeđe.


Kao predisponirajući faktori navode se neodgovarajuća higijena kao i starost i pripadnost pasmini sa kratkim nogama, što pogoduje nastanku traume. Upalom može biti zahvaćen različit broj žlijezda o čemu treba voditi računa. Često puta upala ne bude zamijećena kao takva, već vlasnici pasa prvo uoče štence kako cvile jer nemaju dovoljno mlijeka. Zahvaćeni dijelovi obično su nateknuti, tvrdi i topli a opće stanje kuje može biti znatno promijenjeno sa visokom tjelesnom temperaturom ali također cijeli proces može biti lokaliziran bez utjecaja na opće stanje. Upalu može karakterizirati stvaranje apscesa ali i nastanak gangrene. U oba slučaja nužna je kirurška intervencija, pri čemu gangrena zapravo znači da je je tkivo mrtvo i da nema prokrvljenosti.To se ipak događa rijetko i u zapuštenim slučajevima. Veliki problem kod mastitisa može biti akumulacija mlijeka koje bi svakako trebalo evakuirati van. Ukoliko mlijeko nije promijenjeno, štenci mogu sisati i na taj način prazniti žlijezdu, međutim, veoma često je upala bolna za kuju i ona štencima ne dopušta sisanje. U takvim slučajevima drenaža je nužna. Liječenje mastitisa uvijek podrazumijeva i primjenu antibiotika. Osim toga, važno je stavljati i mlake obloge koji pomažu u drenaži i boljoj opskrbljenosti krvlju. Primjena infuzijskih otopina ovisi o stanju životinje i ponekad je prikladna, kao i eventualne druge mjere.O tome odlučuje veterinar.  Posebnu brigu treba voditi o štencima, s obzirom da u većini slučajeva mlijeka ili nema dovoljno ili je promijenjeno i neadekvatno.U samom početku bolesti najbolje je započeti sa prihranjivanjem štenaca. Što se tiče odluke o parenju kuje i mogućeg slijedećeg legla, načelno, ukoliko je mliječna žlijezda potpuno izliječena i bez posljedica, kuju se može pariti.Prije donošenja odluke o tome morate razgovarati sa Vašim veterinarom..

OZNAKE: