Povratak

Prednosti i nedostaci kastracije kuja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Javljam radosnu vijest! Napokon su se roditelji složili da nam ne bi bio problem nabaviti malenog štenca labradora. U leglu su ostale kujice pa smo se odlučile na njih. Sada nam je samo problem njezino buduće tjeranje; htjeli bismo (odnosno ne bi htjeli, ali moramo) je dati je na kastraciju. U knjizi o psima koju imam pročitala sam da se poslije kastracije u kuje kasnije može pojaviti problem nekontroliranog mokrenja i da se može liječiti nekavom terapijom. Zanima me kakva je to terapija i koliko bi se mučilo psa? I molim da mi napišete cijenu kastracije i terapije. Hvala lijepa i za kraj, mogu li sa svojom novom kujicom doći u vaš dućan i tamo vas pitati sve što me zanima...? Hvala, Lilly

O: Kuje su spolno zrele sa 6 - 12 mjeseci, što ovisi o pasmini i veličini kuje. Obično su male pasmine pasa ranozrele i prije se počnu tjerati nego velike pasmine. Spolni ciklus ili estrus je razdoblje od jednog do drugog tjeranja, a fiziološki u kuja nastupa dva puta godišnje. Moguća su i odstupanja pa se u nekih kuja ciklus može ponoviti nakon 4 i pol mjeseca ili čak nakon 8 mjeseci.

Estrus obuhvaća promjene koje nastaju na spolnim organima, koje nastaju kao posljedica djelovanja spolnih hormona, okoline, zdrastvenog stanja ženke, prehrane, starosti i dr.

Spolni ciklus sastoji se od četiri faze. U svakoj toj fazi koncentracija hormona je različita, odnosno koncentracija hormona se mijenja. Detaljnije o fazama spolnog ciklusa kuja možete potražiti u nekim od starijih odgovora u ovoj rubrici.

Prednosti kastracije kuje su, osim što nema tjeranja odnosno krvarenja i neželjenog potomstva, u tome što kuja neće oboljeti od neoplastičnih tvorbi spolnih organa i mliječnih žlijezda, te gnojnih upala maternice (pyometra).

Nedostaci kastracije kuje su što su kuje nakon operacije sklone nakupljanju suvišnih kilograma, pa je potrebno stalno paziti na prehranu koja mora biti kvalitetna i po mogućnosti neka od light varijanti. Hranu je potrebno davati u određeno vrijeme i u određenoj količini, a zbog nakupljanja tjelesne težine može doći do diabetesa mellitusa (šećerne bolesti), te oboljenja lokomotornog sustava.

Prilikom same kastracije se mogu oštetiti živci koji inerviraju mokraćni mjehur ili mišići koji održavaju tonus sfinktera mokračnog mjehura, što se vrlo rijetko javlja, te kod nestručno obavljene kastracije postoji mogućnost stvaranja adhezija (priraslica).

Za terapiju nekontroliranog mokrenja kod nas u Hrvatskoj za sada nije registriran niti jedan lijek, ali mi je poznato da se određeni preparati mogu nabaviti u Njemačkoj u obliku tableta (ako do toga uopće dođe, raspitat ću se o kojem se točno preparatu radi).

Cijena same kastracije kuje kreće se oko 1 000 kn, ovisno o težini kuje, jer se anestetici i antibiotici daju po kg tjelesne mase.

Pozivam Vas da dođete sa svojim novim članom obitelji u naše dućane, a naročito prilikom kupovanja ogrlica, vodilica i kaputića kako biste na licu mjesta mogli isprobati veličinu i model koji će joj najbolje pasati, te da si kujica sama odabere igračke koje će joj se najviše svidjeti.

Također ste uvijek dobrodošli po stručan savjet veterinara u svim našim dućanima. Radovalo bi me da upoznam Vašu ljubimicu!

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr