Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Lara je zlatni retriver, sada je u dobi od godine i 9 mjeseci. Prošle godine i ove godine, ponavljaju nam se isti problemi. Počelo je prije oko 2 tjedna, nečime između podrigivanja i kihanja te je povraćala. Primijenila sam dijetnu prehranu (kuhana riža, puno tekućine) i oporavila se. Nekoliko dana nakon toga imala je kašastu stolicu, nekoliko puta tijekom noći. Uslijedila je laganija prehrana i situacija se smirila. No, ubrzo se sve ponovilo. Prošle godine kad smo imali ove iste probleme, morala je primiti injekciju za zaustavljanje proljeva. S obzirom da se pas hrani propisanom količinom hrane (Chappy, Pedigree, Darling ili Friskies) koja   odgovara  njezinoj  dobi  i  ponekad   kuhanom   hranom (riža,  tjestenina),  u 

kombinaciji s hranom iz konzerve, ne vidim razlog za nenadane proljevaste stolice. U dvorištu i u šetnji je uvijek pod nadzorom kako ne bi pojela nista sto nije jestivo. Zna se ponekad dogoditi da čupka i zvače travu, ali i to je trava ispred kuće koja nije tretirana nikakvim kemikalijama ili gnojivima baš radi psa. Specifičnost koju sam primijetila jest da uvijek prije ovakvih problema s probavom, Lara kompletno promijeni miris dlake i kože i počne "isparavati" izrazito neugodan miris. Slatkiše i čokolade, te slične stvari koje su u ljudskoj prehrani nikad joj nisam davala, osim što se znalo dogoditi da joj moja majka ponekad da oblatnu bez fila koja je dio napolitanke (keksa). Je li moguće da joj se samo od toga cijela probava poremeti? U svakom slučaju ću je odvesti i na pregled, ali vas molim da mi pomognete savjetom što da dalje činim kako bih pomogla Lari.
Irena

O: Probavni sustav u pasa je specijalizirana anatomska struktura, s izvrsnim mehanizmom pretvorbe hrane u iskoristive hranjive tvari za organizam psa. Psi kao mesojedi imaju najkraći probavni sustav, za razliku od svih ostalih sisavaca, a za očuvanje zdravlja i vitalnosti zahtijevaju prvenstveno proteine mesa.

Kao mesojedi, nemaju osobitu sposobnost probave celuloze te kao takvi nemaju osobitu potrebu za ugljikohidratima ili prehranom baziranom na povrću.

Kako su keksi (napolitanke i sl. za ljudsku prehranu) načinjeni od ugljikohidrata (pšenica kao osnova za brašno), moguće je da uzrokuju probavne probleme u Vaše kujice jer općenito nisu osobito probavljivi u pasa. Svakako je za preporučiti da Vašoj ljubimici ukinete davanje ovakvih poslastica jer svojim sastavom ne odgovaraju potrebama i probavi pasa. Vašoj kujici možete ponuditi neke od brojnih poslastica za pse koje su sličnog oblika i teksture kao i obični keksi, a svojim sastavom ne narušavaju probavu u pasa.

Također, moram napomenuti kako je dobro izbalansirana prehrana esencijalna u održavanju probavnog sustava psa zdravim. Kvaliteta prehrane je najbolje vidljiva prema probavljivosti hrane. Velike količine stolice, često neugodnog mirisa, indikator su neke poremetnje u probavnom sustavu i male probavljivosti hrane. Dobro probavljiva i kvalitetna prehrana rezultira produkcijom male količine stolice čvrste konzistencije, što pokazuje dobru probavljivost hrane sa manjom količinom otpadnih tvari.

No, osim hrane slabe kvalitete, na probavne poremećaje i konzistenciju stolice utjecaj mogu imati i zdravstveni poremećaji funkcije gušterače i jetre. Do rijetke stolice ili proljeva dovode i neke autoimune bolesti te intolerancije na hranu.

Općenito o uzrocima poremetnje probave u pasa pisala je kolegica mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Spomenuli ste kako se miris krzna Vaše kujice intenzivira neposredno prije manifestacije probavnih probema pa je neophodno spomenuti i sljedeće: tjelesni miris u pasa nastaje kao posljedica lučenja lojnih žlijezda na koži, spolnih, te analnih žlijezda, a neugodan se miris može javiti i uslijed metaboličkih, hormonalnih i drugih poremećaja unutar organizma koji su prisutni dulji vremenski period. Sam poremećaj probave je tako mogao dovesti do manifestacije prekomjerno neugodnog mirisa krzna. No, najčešće se neugodan miris krzna dovodi u vezu sa patološkim poremećajima na koži (dermatitisi različite etiologije) pa ukoliko ste primijetili i svrbež kod Vaše ljubimice, pojavu perutanja, crvenila, prištića i slično, posjetite veterinarsku ambulantu gdje će veterinar, nakon pregleda, dijagnosticirati nastalo stanje. Ukoliko nema spomenutih promjena, neugodan miris krzna će se riješiti stabilizacijom probave.

Preporučila bih Vam da svakako pripazite na prehranu Vaše kujice. Izbacite svu onu hranu koja nije namijenjena psima (keksi, eventualno čokolade, pržena, slana jela, začinjena ili masna), a razmislite i o mogućnosti promjene hrane na hranu premium ili superpremium kvalitete. Navedene su hrane nešto kvalitetnijeg sirovinskog sastava te sadrže visoko probavljive ugljikohidrate, kvalitetne masti, vitamine i minerale te se preporučuju naročito za pse osjetljive probave (navedenom su osobito skloni psi određenih pasmina, u koje se ubrajaju i zlatni retriveri).

Ukoliko se probava Vaše ljubimice ne stabilizira kroz period od 10 do 14 dana, preporučila bih Vam odlazak veterinaru koji će načiniti potrebne pretrage (kompletna krva slika i biokemija krvi), kako bi se razlučilo ne radi li se možda o nekom poremećaju sa funkcioniranjem jetre ili gušterače. Također, ukoliko je prošlo više od 3 mjeseca od zadnje dehelmintizacije ("čišćenja" od unutarnjih parazita), slobodno Vašoj kujici preventivno dajte neki od preparata u ponudi (Pratel tablete, Drontal tablete, Verpanyl tablete), kako bi se crijevni paraziti isključili kao jedan od uzroka probavnih poremećaja u Vaše ljubimice.

Slobodno se obratite veterinarima Pet centra za pomoć kod odabira hrane najprikladnije za Vašu kujicu.

OZNAKE: