Povratak

Prehrana i raspored obroka za štene | Učestalost i način davanja poslastica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mješanca haskija i labradora, došao je kod nas prije 5 dana, na mjerenju je imao 3,9kg i hranimo ga vašom Eukanuba large breed>25kg, 1-24 mjeseca. Dajemo mu po 60g hrane (koju natopimo na neko vrijeme u vodi, je li to potrebno?) 4 puta dnevno, u 5, 11, 17 te 22h (što ispadne 240g dnevno). Je li to ispravno? Također me zanima i koliko mu se cca štapića za pse (npr. beef sticks) kao nagradu smije uz to davati dnevno, te daje li se to svakodnevno? Hvala Vam puno na pomoći! Andrea

O: Eukanuba puppy large breed je visokokvalitena (superpremium) hrana za pse koja u svojem sastavu posjeduje sve nutritivne elemente potrebite za nesmetani rast i razvoj štenaca velikih pasmina pasa - pasa koji kad narastu će imati preko 25 kg tjelesne težine. Pridržavajući se naputaka tablice hranjenja te dijeleći dnevnu količinu hrane u tablici na prikladni broj obroka moguće je osigurati sve nutritivne potrebe organizma kao i prevenirati zdravstvene poremećaje koji proizilaze iz nepravilne prehrane.

Prema definiranoj tablici od strane samog proizvođača, kao i prema tjelesnoj težini i dobi Vašeg ljubimca dajete ispravnu dnevnu količinu raspoređenu u veći broj obroka. Iste obroke možete ali i ne morate razmočiti u vodi. Naime, kod iznimno mladih ljubimaca (npr. 3-6 tjedana starosti) zbog nedovoljno razvijenog zubala, mnogi proizvođači navode da je uputno suhi obrok dodatno razmočiti i na takav način olakšati uzimanje hrane. Također, na takav način je moguće olakšati probavnom sustavu općenito prelazak s tekuće hrane (majčino mlijeko) preko razmočene hrane (kašasta hrana) na krutu hranu (dehidrat). Ako je u dobi u kojoj se nalazi Vaš ljubimac zubalo razvijeno, ljubimac rado uzima hranu i gricka je, možete mu dati i samu dehidriranu hranu. Ako je ljubimac, kao takvu, neće jesti ili je samo guta (bez grickanja) možete mu ju još neko vrijeme močiti.

Sa stajališta broja obroka, postoji određeno pravilo hranjenja štenaca. Naime, preporučuje se štence u dobi od jednog do dva mjeseca hraniti i do 5 - 6 puta dnevno. U tom periodu, višekratno se hrane štenci zbog osjetljivog i nedovoljno razvijenog probavnog sustava. Kod štenaca se vrlo često događa i da je unos glukoze u organizam smanjen, a kako imaju slabiju sposobnost pohranjivanja energije od starijih pasa, potrebno im je davati nekoliko obroka dnevno.

Do 6-tog mjeseca života hranite štene 4 puta dnevno, zatim smanjite na 3 pa na 2 obroka dnevno, uvijek u isto vrijeme. Hranjenje više puta dnevno osigurava štencima dovoljno energije za rast i otpornost organizma.

S aspekta poslastica, morate se voditi određenim pravilom - nagrada mora imati smisla! Naime, poslastice služe da nagrade ljubimca za određeno dobro obavljenu radnju ili ako nešto loše nisu učinili. Na takav način nagrađujete ponašanje ljubimca, a ljubimac uči. Stoga, ne postoji univerzalan odgovor koliko poslastica dnevno je dostatno. Uvriježeno mišljenje je cca. 4-10 malenih poslastica kroz dan (kod starijih ljubimaca od 3 mjeseca). Ovdje je bitno napomenuti da se kod mlađih ljubimaca poslastice izbjegavaju - nedovoljno razvijen probavni sustav te je veća opasnost od razvoja probavnih smetnji (dodaci, aditivi, konzervansi).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr