franjo_hrgota


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Upravo sam se vratio s ultrazvuka psa i utvrđeno je da ima tumor jetre. Pas ima 12 godina, mješanac samojeda i retrivera. Zanima me, pročitao sam na vašoj stranici da se jetra može dosta dobro oporaviti i da preporučate hranu (Hill's Prescription Diet "Canine l/d" i Royal Canin "Hepatic") te tablete Legaphyton, od kolike pomoći bi mu to moglo biti? Što preporučate da mu dajemo jesti, sada jede Happy Dog hranu.

Hvala, Jurica

O: Uobičajeno, kod bolesti jetre, preporučuje se veterinarska  hrana koju ste naveli. To su slučajevi primarnih bolesti jetre: hepatitisa, zatajenja jetre, portosistemskog šanta i poremećaja u metabolizmu bakra. O tome sam detaljnije pisao u odgovoru Psi s bolesnom jetrom - oporavak i preporučena prehrana.

Legaphyton tablete predstavljaju dopunsko ljekovito sredstvo koje se primjenjuje za zaštitu jetre kod situacija koje opterećuju jetru ili se koristi kao potporna terapija kod bolesti jetre.

Ovaj preparat sadrži silimarin koji potiče regenerativnu sposobnost jetre i štiti hepatocite od ulaska toksičnih tvari. Najčešće se preporuča njegova primjena kod kroničnih bolesti jetre. U slučajevima tumora jetre, situacija može biti nešto drugačija, ovisno već i o tome radi li se o primarnom tumoru jetre ili metastaskom širenju drugog tumora, koji je primarno smješten negdje drugdje. O tome ovise i simptomi i opće stanje organizma, a liječenje i prehranu u takvim slučajevima, treba prilagoditi konkretnom stanju. Procjenu stanja i dijetetske preporuke u takvim slučajevima može mjerodavno dati isključivo veterinar koji je pregledao psa i dijagnosticirao bolest.

OZNAKE: