Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štenca maltezera od 3 mj. Zanima me koje povrće i na koji način psu najviše odgovara i u kojim količinama? Što poduzeti kad imam malog proždrljivog psića koji bi samo nešto papao i čitav dan malo pomalo brsti travu ili bilo što dr. samo da jede. Hranim ga Hill"s hranom za puppy i koji put umiješam juhicu ili mlijeko ili povrće ili bijelo meso. Koje je meso preporučljivo za psa i čiju kost da mu dam, a da nije iz Pet centra?
Hvala. Marina

O: Psi su svejedi, ali ako imaju izbor, većina će prednost dati mesu.

Dio dnevnog obroka zdravog psa trebao bi se sastojati od mesa, koji je izvor bjelančevina, masnoća koje uključuju i esencijalne masne kiseline, ugljikohidrata te topivih i netopivih vlakana.

U crijevima psa postoji cijeli niz simbiotskih bakterija koje sudjeluju i pomažu u probavi hrane. S ciljem sprječavanja umnažanja nepoželjne mikroflore, mnogi proizvođači premium i superpremium hrane za pse dodaju odabrana vlakna koja hrane "dobre bakterije", istodobno sprečavajući razvoj patogenih vrsta bakterija.

Psi vole travu, voće i povrće koji su bogat izvor vitamina i vlakana koji pomažu dobroj probavi. Dobar izbor je kuhano povrće za juhu, a treba izbjegavati povrće koje izaziva nadimanje (grahorice). Psi vole i voće pa će rado pojesti komadić jabuke, kruške ili banane.

Kosti koje nudite psu trebale bi biti kuhane, a za masažu i jačanje desni najbolje je ponuditi najtvrđe kosti, poput goveđih. Izbjegavajte davati psu svinjske kosti mesa s roštilja (vratina, karmenadli...), kao i cjevaste kosti peradi (batak, zabatak...).

Nakon dojenačke dobi psi imaju umanjenu sposobnost probave mliječnog šećera, pa se nerijetko u odraslih pasa koji konzumiraju kravlje mlijeko javljaju meke stolice ili proljevi. Bolje je psu povremeno i u manjim količinama ponuditi neki od kiselo mliječnih proizvoda.

Meso ili iznutrice kojim hranite psa trebalo bi biti sasvim malo masno, kuhano i vrlo blago posoljeno. Psi mogu jesti gotovo sve vrste mesa, različite vrste ribe (svakako očišćene od većih kostiju), te iznutrica kao što su srca, jetrica, grkljani i dr.

Pravilna, izbalansirana prehrana postavlja pred vlasnika zahtjevno sastavljanje optimalnog obroka za različite potrebe pojedinih pasa. Potrebe organizma za različitim nutrijenatima, a naročito vitaminima, mineralima i esencijalnim masnim kiselinama mijenjaju se obzirom na dob, aktivnost i opće stanje životinje.

Pravilno odabrana gotova hrane za pse predstavljaju u tom smislu cjelovito rješenje.

OZNAKE: