Povratak

Prehrana mopsa i posebnosti pasmine

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Danijela Kolek, dr. med. vet.
Pet centar, Dubrava 256k/1, Zagreb

P: Moj mops ima oko 10 kg. Star je 3 god. Da li treba da ide na neku dijetalnu hranu i koju mi preporučujete? Gde mogu da je kupim? Koliko da mu dajem i koliko puta na dan? Hvala puno. Borislav

O: Za mopsa vrijedi pravilo da se u malenom tijelu skriva veliki pas. To je pas koji odiše nevjerojatnim šarmom i humorom te inteligencijom. Mops je nevjerojatno razigran i zapravo vrlo pokretan. Istovremeno je i pas koji dosta spava. Vrlo je susretljiv i otvoren prema ljudima i drugim životinjama. On je maleni pas, velikog srca i više od svega voli svog vlasnika.

Mops je izuzetno kompaktan i njegovo tijelo je zbijeno, no jake muskulature. Tijelo mu je četvrtasto s ravnim leđima. Prema FCI standardu pripadaju grupi 9, odjeljak 11. Sukladno FCI standardu idealna težina mopsa je između 6,3 i 8,1 kg. Ima karakterističnu njušku kratkog i tupog oblika i plosnati crni nos sa široko otvorenim nosnicama. Malene uši padaju prema naprijed. Krzno je kratko, meko i sjajno i jednobojno i javlja se u četiri različite boje, crnoj, srebrnosivoj, boji marelice i blijedožutoj.

Iako se radi o malenome psu koji u osnovi nije previše zahtjevan, trebalo bi ga poticati na kretanje kroz mnogo igre.

Uravnotežena prehrana štiti psa od pretilosti. Hrana bi trebala sadržavati visoki udio mesa, uz nizak udio žitarica, te biti podjeljena u dva do tri obroka dnevno.

U trgovinama Pet centra izbor hrane je zaista velik. Savjetujem Vam da se opredijelite za neku od superpremium hrana prilagođenih malim pasminama kao što su Brit Care ili Rustican koje nude veći broj okusa i veličine granula koje možete prilagoditi svome psu.

Također u trgovinama Pet centra imamo i novu hranu Aspect Mops koja je potpuna hrana namijenjena odraslim psima ove pasmine. Hrana je na bazi janjetine i riže. Sadrži laneno sjeme i ekstrakt nevena za njegovanu kožu, visokokvalitetne i lakoprobavljive proteine za kontrolu tjelesne težine, prirodno bilje kao pomoć prirodnoj otpornosti.

Prehranu treba prilagoditi dobi i kategoriji  ljubimca. Vjerujem da će to uz dovoljno kretanja vrlo brzo dovesti do optimalne tjelesne mase Vašeg psa.

Posjetite bilo koju Pet centar trgovinu gdje će Vam djelatnici pomoći u odabiru hrane za Vašeg mopsa.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr