Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Možete mi reči smije li mops jesti svinjetinu, suho meso i kravlje mlijeko, a ako ne smije što će se desiti ako slučajno to pojede, jer mi je teško odvojiti mopsu hranu od mačje hrane, a mački dajem takvu hranu za jesti? Pokušavam odvojiti, no mops, kako je proždrljiv, koji put dohvati tu hranu.
Unaprijed hvala,
Barbara

O: Niti jednu namirnicu koju ste naveli mops (a niti drugi psi) ne smije jesti. Meso smije jesti kuhano i to: piletinu, govedinu, puretinu, janjetinu, zečetinu, konjetinu. 

Suhomesnati proizvodi nisu namijenjeni za prehranu pasa, kao niti kobasice, hrenovke, salame, pečeno, frigano, dinstano ili meso s roštilja. Mlijeko također nije preporučeno davati psima zbog laktoze - mliječnog šećera, koji psi ne mogu probaviti jer nemaju enzim laktazu koji bi razgradio laktozu.

Psu smijete davati kiselo-mliječne proizvode kao što su jogurt, acidofil, kiselo mlijeko, bioaktiv i smijete mu davati svježi kravlji sir. Kiselo mliječne proizvode kao i kravlji sir nije preporučeno psu ponuditi ako je direktno iz hladionika jer bi mogao na hladne proizvode odreagirati proljevom.

Neki psi od svinjetine, mlijeka i suhog mesa "pokvare želudac" što se manifestira probavnim smetnjama (povraćanje, proljev), dok probavni sustav pojedinih pasa podnosi gotovo sve što mu ponudite. Međutim, kako se radi o psu pasmine mops, svakako bih Vam preporučila da izbjegavate navedene namirnice, a jednako tako te namirnice nisu preporučljive niti za prehranu mačke.

OZNAKE: