Povratak

Prehrana psa - bjelančevine, fosfor i prepeličja jaja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam nekoliko pitanja za vas. Prvo da vam kažem, hranimo psa sa hranom Orijen Six Fish. Uz to mu dajemo svaki dan 4 ml lososovog ulja i svaki tjedan po 4 kuhana prepeličja jaja. Pa smo vas htjeli pitati da li pas prima previše vitamina i minerala iz lososovog ulja, prepeličjih jaja i Orijen hrane? Da li mu se ti vitamini deponiraju u organizmu? Također smo pročitali na internetu da prepeličja jaja sadrže 5 puta više fosfora, 8 puta više željeza, 6 puta više vitamina B1 i 15 puta više vitamina B2 u odnosu na kokošja jaja. Također smo čuli da previše natrija i fosfora šteti bubrezima psa. Da li moj pas prima previše fosfora i natrija? Inače moj pas je težak 5,6 kg. U prilogu vam navodim sadržaj Orijen six fish hrane, sadržaj jednog prepeličjeg jaja i sadržaj lososovog ulja koje koristimo. Pa smo vas htjeli pitati da li s obzirom na sve poslano moj pas prima previše vitamina i minerala. Da li mu mogu bubrezi nastradati od toga i da li može dobiti hipervitaminozu? I da li je uredu da prima tjedno 4 kuhana prepeličja jaja? Da li je to uredu količina od 4 prepeličja jaja tjedno s obzirom na to da se hrani hranom orijen six fish i prima dnevno 4 ml lososovog ulja? Ili preporčate da se smanji količina prepeličjih jaja na recimo 3 jaja tjedno ili 2 tjedno? Ili recimo 4 kuhana prepeličja jaja u mjesec dana. Koja je po vašem mišljenju optimalna doza prepeličjih jaja (a da pritom dobiva i lososovo ulje svakodnevno)? Hvala i srdačan pozdrav. Bruno

O: Svaki vlasnik želi svom ljubimcu priuštiti i osigurati kvalitetnu hranu, ali ljubimci se međusobno, individualno razlikuju – od pasmine, veličine, načina života, korištenja za rasplod u uzgajivačnicama, pripreme za izložbe, lov, agility i drugo. Prema dnevnim aktivnostima, daju se određene količine hrane i dodataka.

Orijen hrana je izvrsna hrana, bogata udjelom mesa, ali ne preporuča se kod malih pasmina i tu treba biti vrlo oprezan. Naime, previše proteina (bjelančevina) nije dobro za bubrege i jetru koje su kod manjih pasmina ionako opterećene zbog drugačijeg (bržeg) metabolizma nego kod većih pasmina.

Preporuka za dnevni unos fosfora je za psa od 13,6 kg cca 0,74 grama, za psa od 5,6 kilograma cca 0,30 grama.

Već u Orijen hrani (ovisno o dozi koju dajete) ima dosta fosfora, a unosom prepeličjih jaja dnevna količina istog prelazi preporučene doze. Prepeličja jaja koriste uzgajivači kod priprema pasa za izložbe, primjer je Pomeranian pasmina koja na izložbi mora imati što ljepšu i bujniju dlaku. Preporuča se i kod pada otpornosti, nakon operacije... Ne treba pretjerivati u količini jaja; prepeličja jaja su ionako u mnogo čemu bogatija i jača od kokošjeg, sami ste naveli i do pet puta. Vitamini u masti topivi (A, D, E, K) opterećuju jetru jer ih tijelo tamo odlaže kao višak. Moja preporuka je do dva prepeličja jaja tjedno u periodu od mjesec dana, posebno u sezoni linjanja (primjerice sada).
 
Nakon mjesec dana davanja vitamina ili drugih dodataka poput prepeličjih jaja, treba napraviti pauzu od dva mjeseca. Upravo zato da bi se deponirani vitamini, masti i slično, tokom dva mjeseca potrošili bez stvaranja rezerve u potkožju (masno tkivo) ili u jetri (nepotrebno povećanje volumena i rada jetre). Također, tokom ljeta (lipanj, srpanj i kolovoz) zbog vrućina nije poželjno opterećivati metabolizam naših ljubimaca dodacima prehrani.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr