Povratak

Prehrana psa kojem je dijagnosticirana displazija kukova

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa kavalier španijela, ustanovljena mu je displazija kukova. Radi se o mladom psu dvije godine starosti. Zanima me koja bi mu hrana najbolje odgovarala, da sadrži u sebi nešto dodatno za zglobove. Sada mu dajem Eukanubinu hranu za male pse.

Hvala! Silvija

O: Displazija kukova je razvojna anomalija zgloba kuka (spoj zdjelice i bedrene kosti), koja se očituje lošom prilagodbom glave femura uz acetabulum. Ona se klinički očituje smetnjama u hodu s protuprirodnom pokretljivošću femura, reakcijom mekih tkiva i zglobnih tijela na kontinuirane mikrotraume. To je bolest koja se najčešće javlja u pasa i nasljednog je karaktera.

Više o ovoj bolesti možete saznati u odgovoru kolegice Ljiljane Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet., naslovljenom Displazija kukova II.

Prehrana ljubimaca s ovom dijagnozom predstavlja važan čimbenik održavanja ili postizanja optimalne kvalitete života. Naime, u prehrani je potrebno zadovoljiti određene parametre. Tako, osim što je potrebno organizmu osigurati sve nutritivne potrebe, potrebno je i hranu prilagoditi postavljenoj dijagnozi. U tom smislu, hrana bi trebala imati nešto manju kalorijsku vrijednost. Ta činjenica je iznimno važna kako bi održavala tjelesnu težinu ljubimca na nižoj granici karakterističnoj za samu pasminu ili jedinku. Posljedično se i smanjuje opterećenje tog osjetljivog dijela lokomotorna sustava, odnosno smanjuje se opterećenje osjetljivih dijelova zglobnih površina.
 
Također, sama hrana bi trebala biti dodatno "ojačana" suplementima u vidu kondroitina, glukozamina, omega-3, omega-6 masnih kiselina, hijaluronske kiseline,... Naime, svi prije navedeni suplementi se smatraju hondroprotektorima (zaštitnicima hrskavice) te se njihovom primjenom bitno može usporiti progresija same bolesti.
 
Danas se u ponudi mogu pronaći i već gotove veterinarske hrane namijenjene za ovo oboljenje kod ljubimaca. One su već tako prilagođene da mogu zadovoljiti sve prije navedene parametre i tako predstavljati optimalni izbalansirani obrok pomno pripremljen za navedeno stanje u ljubimaca. Tako, postoje od Eukanube Joint Mobility, Royal Canin Mobility, Hill's j/d, Purina JM,... Osim u obliku briketa (suha hrana) pojedini prije navedeni proizvođači nude ove hrane i u obliku konzervi (mokra hrana).
 
Korisne informacije o dodavanju prije navedenih suplemenata možete saznati u odgovoru kolegice Tanja Krulc, dr. vet. med.,  naslovljenom Preporučeni pripravci koji pomaži pri displaziji kukova: komponente bitne za obnovu zglobne hrskavice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr