Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mješanca između belgijskog i njemačkog ovčara, no kad ga svi vide ipak je povukao više belgijske krvi. Ima 12 godina i vrlo je bolestan, ne može se točno utvrditi da li ima tumor na bubregu ili slezeni, a i metastaze na većini pluća. On još uvijek jede doduše uglavnom navečer, i neće hranu koju bi trebao jesti, znači od I/D ili neku drugu dijetnu, ustvari uopće neće jesti više svoju hranu, niti suhu niti u konzervi, samo piletine ili svinjetinu koju skuham. Dobivao je infuziju, dvije vrste antibiotika, Medazol i Cefalax ili tako nekako. Krvna slika nakon toga bila je još gora. On još uvijek hoda teže i polakše, uz odmore, ali hoda i jede pomalo. Da li postoji nešto što bi mu pomoglo u jačanju organizma?

Dajem mu Plibex i kuham indijski čaj koji pije. Molim Vas pomoć da mu olakšam život, da li bi bili dobri neki multivitamini? Trenutno nije na terapiji.
Puno hvala i ljepi pozdrav, Blaženka

O: Preporučam Vam visokoenergetske i lakoprobavljive konzervice u polutekućem stanju za oporavak ogranizma, koje je dovoljno koristiti i u manjim količinama, a podignu opće stanje životinje. To su od Hill`sa a/d konzervice, od Royal Canina Recovery i od Eukanube High Calorie.

Za jačanje imuniteta preporučam Imunoboost pastu koja je bogat hranidbeni dodatak s namjenom da životinje dobiju pojačanu energiju. Sadrži brzo apsorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, kolostrum (protutijela za imunitet), bakterije mliječne kiseline, vitamine A, D, B1, B2, B6, B12, C, PP i željezo.

Hill`sov program medicinske hrane nudi hranu n/d koja pomaže u ispravljanju metaboličkih abnormalnosti koje se javljaju u pasa s karcinomom. Kliničkim studijama produžuje preživljavanje i poboljšava kvalitetu života. Cilj je smanjiti izvore energije ograničenjem ugljikohidrata iz kojih tumir crpi glukozu i metabolizira je do laktata i povišenjem razine masti koje tumor može koristiti samo djelomično. Zatim, pruža adekvatnu količinu energije i tako štedi tjelesne zalihe povišenom razinom masti. Smanjuje se potrošnja energije metaboliziranjem laktata, kojeg iz glukoze proizvodi tumor. Cilj je ograničiti rast tumora, smanjiti remisiju i produžiti preživljavanje vrlo visokom razinom omega-3 masnih kiselina. Također, cilj je i popraviti imune funkcije znatnom razinom arginina. Zbog visokog sadržaja masti i energije preporuča se da se puna količina uvede postupno tijekom 4 i 5 dana, kako bi se spriječilo uznemiravanje probavnog sustava.

OZNAKE: