Povratak

Prehrana psa oboljelog od tumora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Pas starosti 9 godina ima rak crijeva i jako slabu probavu, koja hrana bi bila idealna za takvog psa? Hvala vam unaprijed na odgovoru. Tina i Josip

O: Kod pasa oboljelih od tumora dolazi i do poremećaja u probavi. Vrlo često kao popratne pojave javljaju se i mučnina, povraćanje, gubitak apetita, mršavljenje i proljev. Na taj način kvaliteta života životinje jako narušena. Zbog toga uz terapiju, izuzetno je važna i pravilna prehrana. Tumori za svoj rast trebaju ugljikohidrate i kisik. Ne možemo prekinuti opskrbu kisikom, no ono što možemo učiniti je regulirati unos jednostavnih ugljikohidrata (glukoze). S druge strane, organizmu treba omogućiti odgovarajuću količine energije čime se sprječava gubitak mišićne mase i mršavljenje. To se može postići povišenom razinom masnoća u hrani. Masnoće, za razliku od ugljikohidrata, tumori mogu iskorištavati samo djelomično. Visoka razina omega-3 masnih kiselina također pomaže u ograničavanju rasta tumora i u preživljavanju.

Mnogi vlasnici odlučuju se na samostalnu pripremu obroka za psa kuhanjem hrane, no pri tome treba voditi računa da ti obroci budu izbalansirani i da sadrže sve potrebne hranjive sastojke. Ukoliko se odabere prehrana gotovom komercijalnom hranom treba odabrati onu koja ne sadrži žitarice ili ih ne sadrži u velikoj količini. Kada se gleda sastav hrane i udio pojedinih sastojaka, na prvom mjestu bi trebali biti proteini. Tu također treba naglasiti da mnogi oboljeli psi neće dobro reagirati na visokoproteinske dijete zbog toga što vrlo često uz primarnu bolest pate i od zatajenja bubrega ili jetre.

Što se tiče medicinskih dijeta mogu se uzeti u obzir hrane za dijabetičare koje sadrže nisku razinu ugljikohidrata. Sadrže nisku razinu izvora škroba koji brzo otpuštaju šećer i naglo podižu razinu glukoze u krvi, a pri tome sadrže optimalnu količinu bjelančevina i masti. To su na primjer BRIT GF VD Dog Diabetes, za regulaciju opskrbe glukozom i Royal Canin VD Dog Diabetic. Obje dolaze u obliku dehidrirane hrane i konzervi. Osim toga, mogu se koristiti i visokoenergetske i lakoprobavljive konzervice u polutekućem stanju za oporavak ogranizma, koje je dovoljno koristiti i u manjim količinama, a podignu opće stanje životinje. To su Hill`s a/d konzerve, Royal Canin Recovery, Brit GF VD Recovery i PVD C/D Convalescence konzerve.

Prilikom odabira odgovarajuće prehrane za Vašeg ljubimca svakako se prvo posavjetujte s veterinarom koji ga liječi.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr