Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja kujica mješanka ima 9 godina, i prošli tjedan sam je vodila na snimanje kukova i kralježnice (išli smo preventivno, jer ona ne pokazuje nikakve znakove boli, ne šepa, vrlo je vesela i aktivna). Na žalost, snimke su pokazale artrozu lijevog kuka i spondilozu lumbalnog dijela kralježnice. Koju hranu i/ili dodatke prehrani biste preporučili s obzirom na tu dijagnozu, te koja je cijena? Unaprijed hvala na odgovoru, lijep pozdrav, Hana Bobinac.

O: Artroza je bolest koja zahvaća tzv. prave zglobove, a to su zglobovi koji imaju zglobnu čahuru i sinovijalnu opnu.

Zglobovi se sastoje od glavnih dijelova i pomoćnih dijelova. Glavni dijelovi su zglobna tijela sa zglobnim plohama, zglobna čahura i zglobna šupljina. Pomoćni dijelovi zgloba su zglobne sveze, zglobni jastučići i zglobni mišići. Krajevi kostiju sudjeluju u tvorbi zglobnih tijela na kojima se nalaze zglobne plohe (jedna je izbočena, a druga je udubljena). Zglobne plohe su prekrivene s hrskavicom koja je glatka kako bi osigurala nesmetano klizanje zglobnih ploha. Cijeli zglob je obavijen zglobnom čahurom koja luči zglobnu tekućinu koja vlaži slobodne plohe u zglobu i tako im omogućava gipkost, te hrani zglobnu hrskavicu koja nema krvne žile. Zglobna šupljina je uski prostor između zglobnih ploha, ovijen zglobnom čahurom.

Degenerativne promjene se primarno javljaju na hrskavici i koštanim dijelovima, uzrokujući stvaranje novih koštanih izdanaka ili izraslina. Bolest najčešće zahvaća zglobove koji su najviše opterećeni, ali se može javiti i na drugim zglobovima. Artroza može nastati usljed traume, teške upale septičnog karaktera kod koje dolazi do nakupljanja gnoja u zglobu, kod nekrotične upale zgloba koja primarno nastaje nakon otvorenih rana u zglobu, a sekundarno širenjem procesa iz okoline itd.

Coxarthrosis je degenerativni proces na zglobnoj hrskavici kuka praćen subhondralnim upalama koštanog tkiva i periartikularnim bujanjem periosta. Primarno nastaje zbog istrošenosti zglobnih ploha u starih životinja (arthrosis senilis), a sekundarno kao posljedica drugih bolesti zgloba (distorzija, luksacija). Promjene zahvaćaju glavu bederene kosti i acetabulum, a proces je uglavnom jednostran.

Spondiloza su degenerativne promjene na trupovima kralježaka, odnosno u intervertebralnom diskusu. Kralježnica se sastoji od kralježaka koji su povezani diskusima. Što je pas stariji to se diskusi više stanjuju, te kralješci postaju labilni i nestabilni. Baš zbog te nestabilnosti dolazi do pojačanog istezanja ligamenata, koji su s jedne strane naljepljeni na trup kralješka, a s druge strane na diskus, i okoštavanja njihovih hvatišta, a kao posljedica se javljaju koštani izdanci na rubovima kralježaka. Ti koštani izdanci mogu biti toliko veliki da spajaju trupove kralježaka i obilježje su spondiloze. Spondiloza se najčešće javlja kod starijih pasa.

U ljekarnama Pet centra možete nabaviti medicinsku hranu od nekoliko proizvođača. Hill's Prescription diet j/d hrana koja služi kao hranidbena potpora liječenju artritisa kod pasa, a sadrži visoku razinu EPA, omega 3-masnih kiselina koje smanjuju upalu oko zgloba i u zglobu, a dobivaju se iz ribljeg ulja dubinskih riba. Također sadrži antioksidantsku formulu s vitaminom E i C, selenom i beta-karotenom te na taj način pojačava zdrav imunološki sustav, a osim toga sadrži kontrolirane kalorije koje spriječavaju povećanje tjelesne težine, bez dodatnog opterećenja za zglobove. J/d dolazi kao dehidrirana hrana u pakiranjima od 2, 5, i 14 kg i kao konzervirana hrana. Cijene: 415 g - 18,20 kn; 2 kg - 108,95 kn; 5 kg - 233,30 kn; 14 kg - 583,50 kn.

Od Royal canina držimo medicinsku hranu Mobility support kojoj su indikacije pomoć u održavanju pokretljivosti zglobova odraslog psa, a sadrži zelenousne dagnje koje reduciraju simptome upale zglobova u pasa, te pomažu u održavanju pokretljivosti zglobova, sadrži i omega-3 masne kiseline dugih lanaca koje moduliraju upalne reakcije i imaju blagotvoran učinak na zglobove, također sadrži i sinergistički antioksidacijski kompleks koji reducira degradaciju stanične DNA, jača imunološki sustav i neutralizira slobodne radikale te sadrži umjerenu koncentraciju energije koja pomaže u prevenciji debljanja. Mobility support dolazi samo u dehidriranom obliku, ali kao Mobility support za pse do 25 kg težine, i kao Mobility special large dog za pse kojima je tjelesna masa preko 25 kg. Cijena: 1,5 kg - 87,70 kn; 7 kg - 314,25 kn; 14 kg - 543,30 kn.

Od Eukanube, hrana Joint Mobility je potpuna hrana za pse koja pomaže u kontroli tjelesne težine, te sadrži posebne sastojke koji pomažu zdravlju zglobova, boljem imunitetu, zdravlju probavnog sustava, boljoj kvaliteti kože i dlake, dnevnoj higijeni zuba i održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Takva hrana dolazi samo u dehidriranom obliku od 1 i 10 kg. Cijena: 1 kg - 54,90 kn; 10 kg - 341,90 kn.

Od preparata koji se koriste za jačanje zglobova, ligamenata, tetiva i hrskavica u Pet centrima možete nabaviti: Petvital GAG - preparat koji pruža odličnu opskrbu sustava za kretanje s glikozamin glikanom (GAG). Njegovim djelovanjem obnavlja se i stabilizira struktura vezivnog tkiva (tetive, ligamenti, zglobna hrskavica, diskovi). Ovaj preparat je visokovrijedan kompleks prirodnih tvari koje povoljno djeluju u vrijeme skotnosti, u fazi rasta, kod povećanog opterećenja sustava za kretanje, a isto tako i kod starijih životinja. Sadrži aminokiseline i brašno morskih algi, osušene zelene usnate školjke, te vitamin E i selen kao zaštitu od štetnih tvari koje nastaju staničnom mjenom tvari. Preparat je u prodaji u obliku tableta -180 kom. (404,00 kn), prah - 100g (114,00 kn), te prah - 200g (198,00 kn).

Uz ove preparate, u našoj ponudi je i Caniviton forte prah - 1000g (398,20 kn) s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat), te Caniviton forte prah - 400g (222,90 kn). Caniviton je dopunsko sredstvo hrani za stabilizaciju lokomotornog sustava u pasa s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat). Glikozaminoglikani pripadaju velikoj skupini tzv. šećera s učinkom na zglobove i to tako da regenerira hrskavice, tetive i ligamente, održava ih gipkim, te na taj način olakšava nesmetano kretanje. Caniviton se pokazao izvrsnim nakon velikih opterećenja tetiva, ligamenata i zglobova. Dodatak L-karnitina u preparatu omogućuje bolji rad srca i skeletne muskulature i skraćuje vrijeme odmora nakon sportskih natjecanja. Dodatak joda podupire metaboličke procese te tako potiče vitalnost životinja. Dodani vitamin C i selen povećavaju zaštitu tkiva od njegovog oštećenja toksičnim metaboličkim produktima, te tako preveniraju otok zglobova koji se može javiti uslijed nedostatka. Za efektivno jačanje i dugotrajnu zaštitu hrskavice preporuča se, npr. Caniviton, primjenjivati kroz period od najmanje 3 mjeseca. Kod takve duže uporabe dnevnu dozu treba reducirati nakon 14 dana na pola preporučene.

OZNAKE: