Martina-Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam 13.5 godina staru kujicu i upravo joj je dijagnosticiran kronični pankreatitis. Osim toga sam, u zadnjem periodu, primijetila da ne reagira dobro na neke žitarice, npr. kukuruz i rižu (iako je to možda bila posljedica pakreatitisa, imala je težu reakciju kada bih joj dala primjerice rižu, nego npr. samo bijelo pileće meso). Sada je dobila probavne enzime koje ću joj davati sa svakim obrokom, ali me zanima koju biste mi hranu preporučili na dulje staze. Naime, trebala bih ju hraniti nečime što je lako probavljivo, s niskim udjelom masnoća i po mogućnosti sa nižim udjelom žitarica. Hvala unaprijed na pomoći.
Pozdrav, Darija

O: Pankreatitis ili upala gušterače je ozbiljno oboljenje. Uzroci upale su različiti, najčešći su nepravilna prehrana, davanje određenih lijekova, opstrukcija izvodnog kanala pankreasa, trauma, no mogući su i drugi uzroci od kojih neki nisu sasvim razjašnjeni. Pankreatitis se najčešće javlja kod pasa srednje životne dobi, pretilih i to najčešće nakon konzumiranja masnog obroka.

Preporučljivo je Vašeg ljubimca hraniti medicinskom hranom prilagođenom toj bolesti u kojoj je smanjen postotak masnoće. U ljekarnama Pet centra možete pronaći takve hrane i to Royal Canin Dog Gastrointestinal Low fat, Purina Gatrointestinal Dog, Eukanuba Gastrointestinal dDg i Hill's Canine I/D ( Gastrointestinal low fat).

Za starije pse nije preporučljiva prekalorična hrana pa superpremium hrane deklarirane za seniore obično imaju smanjeni udio masti. U trgovinama Pet centra možete naći superpremium hranu za starije pse (Brit Care, Royal Canin, Eukanuba, Pro Plan, Hills, Alleva), ali i Grain free hranu (hrana koja ne sadži žitarice i gluten) kao što su Brit Care (losos, srnetina), Carni Love i Alleva Plus.

OZNAKE: