Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Desetak dana imam psića starog oko 40 dana.  Ispočetka je jeo Pedigree junior hranu, ali sada hoće samo kravlje mlijeko (nisam znala da se može kupiti pseće). Ako mu mlijeko samo malo pomiješam sa psećom hranom neće da je jede. I mokraća mu je nakon jučerašnjeg kupanja postala oblnija, gotovno prozirna i bez mirisa i često je obavlja. Težak je 1 i 350 grama i nije se još cijepio. Elena

O: Mladi psići lakše prožvaču meku hranu i to je vjerojatno razlog zašto Vaš novi ljubimac odbija suhu hranu. Moguće je i da su mu bolne desni zbog izbijanja mliječnih zubića.

Prehrana šteneta samo kravljim mlijekom nije dostatna za njegov pravilan rast i razvoj pa bi ga svakako trebalo naučiti na hranjenje kompletnim hranama za štence. Možete za početak pokušati dehidrat namočiti običnom vodom ili pomiješati s mekom hranom iz vrećice ili konzerve pa će psić pomalo prihvaćati i druge oblike hrane.  Dehidriranu hranu bi trebalo s vremenom sve manje močiti tako da pas ni ne primjeti prijelaz. Nemojte mu kasnije meku hranu nuditi samu, nego uvijek uz suhu. Time ćete odgojiti psa koji ne odbija obroke zato što čeka hranu određene konzistencije.

Također, u Pet centar ljekarnama postoje energetska pasta za otvaranje apetita pod nazivom Calo-Pet. Osim što sadrži vitamine i minerale, glavna je karakteristika paste što sadrži glukozu koja se resorbira u sluznici usne šupljine. Takva pasta energetski zamjenjuje obrok i na taj način potiče apetit. Zatim, možete pokušati i s B-kompleksom, koji osim što regenerira živčani sustav, također potiče apetit. Možete ga nabaviti u Pet centar dućanima i u tekućem je obliku rad lakše primjene.

U prehrani svojeg ljubimca budite dosljedni i nemojte popuštati. Naime, ljubimci se hrane na taj način da im se osiguravaju  uredni obroci u pravilnim vremenskim razmacima. Ukoliko pas dio obroka ostavlja u posudi, moguće da mu je obrok prevelik pa smanjite sljedeći obrok. Pas neće ostati gladan, no svakako je bolje da bude i malo gladan, nego da se optereti prevelikim obrokom, što ćesto dovodi do pretjeranog širenja i oštećenja želučane stijenke.

Što se tiče problema mokrenja u Vašeg psića, najprije bih spomenula kako se smatra da je normalna dnevna količina vode za psa 30-60 ml dnevno na kilogram tjelesne težine, pa tako pas težak oko 10 kg dnevno popije 3-6 dl vode u danu. Psi koji jedu dehidriranu hranu piju više vode od onih koji jedu konzerviranu ili kuhanu hranu te se tako uočava i češće mokrenje. Kako se Vaš psić hrani samo tekućom hranom, realno je za očekivati kako će i produkcija mokraće biti obilnija, češća, svjetlije boje i manje intenzivnog mirisa.

No, ne treba zanemariti i činjenicu kako do navedenih simptoma dovode i upale mokraćnog sustava o kojima je više pisala kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. ovdje.

S obzirom kako upala mokraćnog mjehura može znatno narušiti zdravstveno stanje šteneta, ukoliko se simptomi nisu povukli, odvedite psića Vašem veterinaru koji će na osnovu pregleda dijagnosticirati problem te Vam preporučiti odgovarajuću terapiju.

OZNAKE: