Povratak

Prekomjerno linjanje psa nakon promjene hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku boksera staru 8 mjeseci i do skoro smo je hranili sa Purina Pro Plan hranom za štence. Po savjetu veterinara postepeno smo joj promijenili hranu na Royal Canin i od tad se prekomjerno linja. Ista stvar nam se dogodila kad su nam cuku čuvali roditelji pa su joj dali neku Friskies hranu. Da li je ovo normalna reakcija na promjenu hrane te da li da nastavimo sa ishranom putem Royal Canina ili da joj vratimo Pro Plan? Također, zamolio bih Vas za Vaše mišljenje po pitanju da li je Pro Plan lošija hrana od Royal Canina te s obzirom da joj ta hrana u potpunosti odgovara koliko je pametno zbog dugoročnog zdravlja psa koristiti Pro Plan? Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru, Dejan

O: Purina Pro Plan hrane za pse i Royal Canin hrane za pse pripadaju superpremium hranama. Dakle, po kvaliteti su i jedna i druga hrana unutar istog ranga te je teško utvrditi koja je kvalitetnija.

Superpremium hrane su izbalansirane i prilagođene prema dobi, veličini, aktivnosti te specijalnim potrebama pojedinih pasmina pasa. One su proizvedene od pomno biranih sastojaka te kao takve u potpunosti zadovoljavaju dnevne potrebe psa za hranjivim tvarima. Više informacija o superpremium hranama možete saznati i ovdje.

U određenim slučajevima, ljubimci mogu razviti različite preosjetljivosti, kako na hranu tako i na neke od sastojaka hrane. U tim slučajevima, može doći i do pojave različitih problema s kožom i dlakom, kao što je perutanje i pojačano linjanje. Iz tog razloga, kao i zbog njihove izbirljivosti, neki uzgajivači savjetuju korištenje hrana jednog proizvođača, a drugi drugog. Međutim, svi se slažu da bi promjene hrana između različitih proizvođača trebalo smanjiti na minimum i na takav način reducirati pojavu eventualnih poremećaja.

Stoga, možete se vratiti na hranu od prije, hranu koja se dobra pokazala kod Vašeg ljubimca. Naravno, ako se problemi nastave pojavljivati i nakon nekoliko tjedana od prelaska na "novu" hranu, savjetujem Vam da posjetite svog veterinara koji će biti u mogućnosti točno utvrditi podrijetlo problema te Vas dalje, u skladu s dijagnozom, savjetovati.

Korisne informacije o prekomjernom linjanju, njegovim uzrocima, kao i metodama rješavanja problema, možete saznati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr