Povratak

Prekomjerno lizanje psa starije dobi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moj pas ima 14 godina i duže vrijeme se konstantno  liže, pogotovo prednje capice, a sada je počeo i sa lizanjem plahte na kojoj leži. To je postalo neizdrživo. Već godinu dana svakodnevno mu dajem B-complex po preporuci veterinara, a hranim ga hranom Cibau senior i obožava ju. Ne znam da li je u pitanju alergija ili neki drugi problem. Molim vas pomozite. Unaprijed hvala, Ankica

O: Zbog "visokih" godina Vašeg psa, uzroci ovakvog promijenjenog ponašanja mogu biti višestruki i kombinirani, odnosno jedan uzrok omogućava razvoj ostalih čimbenika promijenjenog ponašanja.

Nužno ili uobičajeno lizanje psa tijekom dana, u kraćem periodu, je radi "groominga" samog sebe kod pasa i mačaka, odnosno oni žele svoja krzna održati čistim. Također, lizanje može imati svrhu istraživanja određenih površina (štenad liže sve nepoznato oko sebe, stariji psi ližu druge pse ili kuje prilikom upoznavanja, lizanje nove hrane ili igračke...).

Pojačano, prekomjerno ili opsesivno-kompulzivno lizanje predstavlja promjenu u odnosu na do tada uobičajeno, svakodnevno i normalno ponašanja. Često ga prati i promijenjen apetit, način konzumiranja hrane i pijenja vode, igranja i odnosa s ljudima iz stalne okoline. Ovakvo ponašanje psa ne može biti prekinuto od strane vlasnika ni na jedan normalan i uobičajeni način, kao što je poziv na hranu, šetnju i igru; psi uporno ližu šape i donji dio nogu te prelaze na lizanje podloge oko sebe (primjerice, plahte, kao u slučaju Vašeg ljubimca).

Glavni uzrok lizanju može neuronataomski (artritisi, dermatitisi, svrbež i slično) ili neuropsihološki (senilna demencija ili "pseća Alzheimerova" bolest).

U svakom pogledu nužan je veterinarski pregled i anamneza (povijest psa) te nakon postavka dijagnoze, promjena prehrane (u slučajevima upale kože, senilnosti...), davanje terapije (u slzčaju artritisa).

U slučaju senilnosti (što je moguće, s obzirom na starosnu dob Vašeg ljubimca) preporučam Hill's dijetu "b/d" koja pomaže u zaštiti od slobodnih radikala, suzbija promjene u ponašanju uzrokovane starenjem te održava zdravlje srce i bubrega starijih pasa.

U slučaju artritisa i posljedične bolnosti, veterinar može preporučiti određene dodatke ishrani za bolje funkciniranje zglobova i lijekove protiv boli.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr