zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam malog psa mješanca koji ima 10 godina. Prije godinu dana nepažnjom su mu stali na noge, pa su mu se formirale ranice koje su s vremenom počele zarastati. Međutim nakon toga on ih je ponovo "otvorio" grickanjem i lizanjem, rane su svakim danom sve veće. Pitala sam nekoliko veterinara i svaki ima svoju teoriju, jedan kaže da ima psihiički poremećaj pa zato liže i grize te rane i da bi mu možda trebalo davati tablete za smirenje, drugi kaže da možda ima šećernu bolest, ali svi nekako olako gledaju na to i ne kažu što ustvari treba učiniti. Od jednog veterinara dobio je čak i tablete (mislim da su bili neki kortikosteroidi) i betadin otopinu, i rekli su da bi trebalo proći. Nakon bezuspješnih pokušaja zamatanja, stavljanja ovratnika (kojeg uvijek uspije skinuti ili se počinje ozlijeđivati) i tretiranja tabletama otopinom i tabletama. Sada je već došlo do toga da na jednu nogu gotovo i ne može stati, a nitko mi nezna pomoći. Ivana

O: Uvijek postoji razlog koji dovodi do ovakvih promjena kod ljubimaca. Općenito o uzrocima prekomjernog lizanja ekstremiteta u pasa možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolege Dragana Vešovića, dr.vet.med. na: Pas grize šape / Prekomjerno lizanje šapa i opsesivno kompulzivni poremećaj OCD

Koji je točan uzrok prekomjernog lizanja u Vašeg ljubimca, na ovaj način, na žalost nije moguće pretpostaviti. Također, moram napomenuti kako su sve pretpostavke od kolega veterinara koje ste već konzultirali moguće, no, bez konkretnog općeg kliničkog pregleda i dodatnih pretraga ne može se sa sigurnošću tvrditi što se zbiva sa ljubimcem a isto tako niti preporučiti terapija koja će polučiti kompletnim oporavkom u razumnom vremenu. Stoga bi bilo uputno načiniti osnovne pretrage u ambulanti (biokemija krvi kako bi se isključila šećerna bolest, bris kože na promijenjenim mjestima u svrhu identifikacije samostalnih kožnih infekcija uzrokovanih kožnim parazitom, bakterijom ili gljivicom), načiniti pretragu kože u svrhu isključivanja alergijske reakcije kao uzroka. Kada se isključe medicinski uzroci, postavlja se mogućnost dijagnoze psihičkog poremećaja pa se prema tome poduzima odgovarajuća terapija - odgojne mjere, povećanje aktivnosti ili medikamentozno.
Ipak, kod Vašeg ljubimca, prije svega u obzir treba uzeti i inicijalnu ranu koja se stvorila nakon mehaničkog ozljeđivanja a naročito ukoliko od početka nije u potpunosti došlo do zaraštavanja rane. Naime, vrlo je često slučaj da rana ne može zarasti ukoliko pas skine stvorenu krastu prije negoli se stvori novi površinski sloj kože. Ovo nastaje iz razloga što već 4-6 dana nakon stvaranja rane tkivo počinje zaraštavati te se kao takvo steže što izaziva osjećaj napetosti i nelagode na koži. Takav osjećaj ljubimac si pokušava olakšati lizanjem i grickanjem i ovo vrlo brzo dovodi do procesa koji se vrti u krug. Stoga je od neophodne važnosti ranu držati vlažnom, odnosno masnom, svakodnevnim mazanjem antibiotskim kremama ili masti za brže zaraštavanje (npr. Cink vitaminska mast). Od pomoći je i, naravno, stavljanje zaštitnog okovratnika. Pokušajte biti strpljiviji sa njime u početku stavljanja zaštitnog okovratnika i nagradite ga za uredno nošenje okovratnika čak i nekoliko minuta. U pravilu je psima i potrebno određeno vrijeme za prilagodbu na nošenje okovratnika koje u prosjeku traje dva do tri dana, no može potrajati i dulje.
Osim navedene masti, odličan preparat za zaraštavanje rane je i sprej Cothivet od Vetoquinola. On je cikatrizirajući antiseptik na biljnoj bazi (sastoji se od tinkture Gotu kole, eteričnih ulja lavande, ružmarina i majčine dušice), a nanosi se 3 - 4 puta dnevno. Svojim intenzivnim mirisom ujedno odbija životinju i ona prestaje lizati ranu. U svakom slučaju, treba voditi računa da je rana čista i suha i treba provjeravati bar dva puta dnevno znakove infekcije, crvenila i krvarenja. Ako bi se rana iz bilo kojeg razloga činila sumnjivom, svakako je uputan odlazak u veterinarsku ambulantu prije nego se stanje pogorša i infekcija proširi.

OZNAKE: