Povratak

Prekomjerno lizanje skrotuma

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije 3 dana smo prvi put odveli psa mužjaka shih tzu-a na šišanje. I kada je dosao kući, stalno se liže dolje oko stpmaka i po spolnom organu. Non stop. Ni ne hoda puno kao prije. Većinom leži. Ali ima apetit, ima volju da ide negdje, ali kao da se boji ustati i hodati, jer zna da ga to smeta. Čim prohoda, odmah sjedne i počne se lizati ispod. Kao da ga nešto smeta ili bode. I kad sjedi, odjednom se trzne kao da ga nešto ubode i počne lizati. I nikako ne prestaje. Ostale promjene u ponašanju nema. Pa sam primjetila sa jedne strane spolnog organa da je žućkasto nešto, a okolo crvenkasto. Da li to može biti od neprestanog lizanja, iritiranja, jer na šišanju se ništa nije bunio, niti cvilio. Bio je baš miran.

Samo mu je ošišala svu dlaku pa je sad to golo. Zanima me što bi to moglo biti odjednom poslije šišanja? Mislili smo da ga dlake možda bockaju, ali svaki dan je isto.
Hvala, Maja

O: Iako je lizanje skrotuma u pasa sasvim normalan i prirodan proces "pranja" u pasa, prekomjerno lizanje upućuje na određene probleme. Naime, prekomjerno lizanje dovodi do iritacije kože skrotuma, što potiče psa na ponovno lizanje pa tako dobivamo zatvoreni krug. Stalno lizanje dovodi do privremenog olakšanja osjeta svrbeža, ali isušuje i iritira kožu čime se dovodi do pogoršanja cjelokupnog stanja.

Stoga, ako se primijeti da pas liže skrotum, a koža izgleda sasvim normalno, nema problema. No, kako ste spomenuli da ste primijetili određene promjene boje kože, treba pronaći uzrok prekomjernog lizanja i prekinuti ciklus.

U ovom slučaju od velike je pomoći i pregled kod veterinara koji će razlučiti ne radi li se o upali ili alergijskoj reakciji.

Simptomi koje ste primijetili u Vašeg ljubimca prate i upalu epididimisa ili drugog organa u genitalnoj regiji tijela te si, uslijed boli, pas pokušava olakšati stanje lizanjem, a možda se manifestacija simptoma samo poklopila sa odlaskom u salon.

Također, moguće je da je odreagirao na neki od korištenih preparata pri šišanju ili mu doista nedostatak dlaka na tom području izaziva nelagodu te je lizanjem pokušava ukloniti.

Jednom kada se identificira uzrok prekomjernog lizanja može se u potpunosti lizanje i eliminirati te tako pomoći izliječenju stanja.

Kako bi se omogućio brži oporavak kože na iziritiranom području tijela, Vašem ljubimcu možete staviti i elizabetanski zaštitni ovratnik, a na skrotum možete i nanijeti kremu koja će smiriti osjećaj svrbeža i iritacije (npr. VetGold krema).

Ukoliko se stanje Vašeg ljubimca ne popravi kroz 2-3 dana, preporučujem Vam posjet veterinaru koji će na osnovu pregleda preporučiti primjerenu terapiju i daljnju njegu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr