Povratak

Preparat za rješavanje i prevenciju zatvora (opstipacije, konstipacije) kod ljubimaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imate li nešto od preparata za zatvor kod pasa? Olivera

O: ponudi ljekarni u sklopu Pet centar trgovina nalazi se asortiman veterinarskih dodataka namijenjenih rješavanju i prevencije zatvora (opstipacije, konstipacije) kod kućnih ljubimaca. Konkretno, riječ je o preparatu Entero Laxavet (JT Pharma). Ova oralna suspenzija je, po naputku proizvođača, dodatak prehrani kod ljubimaca koji imaju kroničnu ili učestalu pojavu konstipacije, u slučajevima prehrane ljubimca siromašne sa sirovom vlakninom, kod porođajnih opstipacija, kod starijih jedinki...

Preparat u sastavu ima indijski trputac, mineralna ulja i probiotike, među ostalim, što pospješuje i normalizira probavu. Primjenjuje se prema tjelesnoj težini – 1 mL suspenzije na svaki kg tjelesne težine ljubimca dnevno.

Bitno je napomenuti da se primjena preparata koji olakšavaju evakuaciju sadržaja iz debelog crijeva, pogotovo kod jedinki kod kojih zatvor traje "duže vrijeme", mora provoditi poprilično oprezno, odnosno u dogovoru sa svojim veterinarom. Naime, što duže sadržaj "stoji" u probavnom sustavu, u debelom crijevu se povlači voda iz njega, a sam sadržaj postaje još kompaktniji i tvrđi te ga je još teže evakuirati. U tim slučajevima nestručna primjena može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih poremećaja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr