Povratak

Preparati za smirenje u stresnim situacijama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam psa mješanca (majka labrador retriver, a otac se ne zna tko je), izgledom je kao majka, bež boje, star je 4 i pol godine, 32 kg, veseo, zaigran, dobrica… Ove godine je doživio stres kada je došao veterinarski tehničar izvršiti cijepljenje protiv bjesnoće. Suprug ga je držao s unutarnje strane boksa, naslonivši ga na ogradu, kako bi ga veterinarski tehničar mogao cijepiti, no u psu se pojavi užasan strah, otimao se i od cijepljenja ništa. Odvezli smo ga kod veterinarke kod koje smo ga prethodnih godina vodili i nikada nije bilo problema. Mislili smo da će i ovaj puta biti tako, no pas je pokazao veliki strah i otpor, čak je i zarežao na nju i na mene, a to do sad nikada nije radio. Kako nismo imali brnjicu, opet nismo mogli obaviti cijepljenje. Veterinarka nas je savjetovala da ga pokušamo naučiti na brnjici i onda ga ponovo dovesti. Strašno smo pogriješili što nismo prije dolaska veterinarskog tehničara otišli kao  i prije kod veterinarke. Bojim se da će se od sada uvijek bojati. A to je baš problem ako će mu trebati zdravstvena pomoć od veterinara. Molim vas da mi pomognete. Da li postoje neke tablete koje bi ga uspavale pa da ga onda veterinarka cijepi, kako bi izbjegli još jedan stres. Ona nam je spominjala neku pastu, ali kaže da je na tržištu više nema. Zahvaljujem vam! Moj Barney će vam biti jako zahvalan! Lijepi pozdrav! Senkica

O: Osjećaj poput straha predstavlja obrambeni mehanizam u pasa. U Pet centar ponudi možete pronaći nekoliko preparata koji su preporučljivi u takvim stresnim situacijama.

PET CALM sprej za smirenje kućnih ljubimaca djeluje na smanjenje stresa i opuštanje životinja, ali bez učinka sedacije. Najčešće se koristi za vrijeme putovanja, vatrometa, grmljavine, buke, kada životinja ostaje sama u kući, pri posjetu veterinaru ili grooming salonu kao i u situacijama promijenjena ponašanja (naročito agresivnosti), uporno češanje i griženje okoline, smanjenje apetita. Sastav: eterična ulja lavande, valerijana, vetiver, kadulja, bosiljak, matičnjak. Pet Calm sprej se nanosi se prskanjem na ruku ili rukavicu i utrljava u krzno ili direktnim prskanjem na dlaku životinje u području vrha prsa, pod bradu, njušku i obraze, pri čemu treba paziti da ne dođe u kontakt sa sluznicama nosa i očiju te ušima. Za početak djelovanja potrebno je pričekati 10–15 min. Radi lakšeg veterinarskog pregleda preporuča se deset minuta prije posjeta veterinaru poprskati prostirku u kojoj se nosi pas.

PET CALM električni difuzor. Otopina s esencijalnim uljima se sporo oslobađa u malim koncentracijama i osigurava stalnu dozu za Vašeg ljubimca. Ljubimac postaje smireniji i opušteniji. Uz opuštajuće djelovanje, Pet Calm difuzor ima i ugodan miris koji neutralizira neugodne mirise u prostoriji. Za očuvanje difuzora potrebno ga je isključivati kada nema potrebe za korištenjem. Bočica od 45 ml traje do 8 tjedana i pokriva prostor od 50 m².

VETS RELAX tablete za pse i mačke – pomažu kod stanja uzbuđenosti uzrokovanih jakim stresom ili motoričkim poremećajima. Preporuča se davati životinjama u stresnim situacijama poput putovanja, izložbe životinja, odlazaka veterinaru, odsutnosti vlasnika ili vatrometa, grmljavine i sl. Sastav: hmelj, korijen valerijane, ekstrakt đumbira. Način primjene: za pse 2-3 tablete na 10 kg tjelesne mase, za mačke 1 tableta dnevno. Ne smije se dati više od dva puta dnevno.  S davanjem tableta treba započeti nekoliko dana prije očekivane stresne situacije.

TRANQUI CHEM tablete za pse – prirodni sedativ, djeluje umirujuće kod stresa, hormonalnih poremećaja, gastritisa, tahikardije, razdražljivosti, konvulzija, povraćanja i crijevnih grčeva. Sastav: biljni ekstrakti, magnezij oksid, L-triptofan. Tablete treba dati zajedno s hranom ili direktno u usta. Psi: Prvih 15 dana 1 tableta na 10 kg tjelesne težine svakih 12 sati. Nakon toga 1 tableta na 10 kg tjelesne težine svaka 24 sata

VET CALM gel za pse – sadrži mješavinu pažljivo odabranih eteričnih ulja koja djeluju na smanjenje stresa i opuštanje životinja ali bez učinka sedacije. Sastav: valerijana, melisa i vetiver, magnezijev sulfat, esencijalna ulja, ksantan gel, propilen glikol. Životinji treba aplicirati gel direktno u usta, istiskivanjem šprice, 1 puta dnevno u navedenim dozama: mali psi – 2 ml, srednji psi – 4 ml, veliki psi – 6 ml.

NUTRI-SCIENCE KalmAid tablete za umirenje pasa i mačaka u stresu, s okusom govedine – za razdražljive i uznemirene kućne ljubimce (pse i mačke). Koristi se kod anksioznosti, stresa (vatromet, grmljavina), putovanja, problema u ponašanju. Sigurno za štence i mačiće. Sastav: zeleni čaj (L-Theanine) 15 mg, L-triptofan – esencijalna aminokiselina koja utječe na proizvodnju serotonina (ima smirujuć i opuštajuć učinak), tiamin (vit. B1) – nedostatak povezan s poremećajem živčanog sustava, nicotinamide, vitamin B6, vitamin B3, goveđa jetra u prahu, silicijev dioksid, steric acid, magnezijev stearat, mikrokristalna celuloza. Za trenutni učinak treba dati propisanu dozu s obzirom na tjelesnu masu ljubimca (<5 kg 1 tbl; 5-10 kg 1,5 tbl; 10-20 kg 2 tbl; 20-30 kg 2,5 tbl; preko 30 kg 3 tbl), a za dugoročni učinak davati pola doze dnevno tokom tri mjeseca.

Savjetujem Vam da se oko preparata pogodnih za Vašeg ljubimca konzultirate sa svojim ambulatnim veterinarom.

Strah od veterinara se može pokušati reducirati i različitim metodama. Jedna od njih je i ta da se pokuša nekoliko puta odvesti svog ljubimca kod veterinara, koji će mu polako i postepeno prići, a ako vrijeme i mogućnosti to dopuste, malo i poigrati. Na takav način, moguće je da Vaš ljubimac odlazak kod veterinara počne povezivati s pozitivnim prethodnim iskustvom te tako prevlada postojeći strah od veterinara. Naravno, nemojte zaboraviti i poslužiti se nagradama.

Jedan preparat koji ima sedativno djelovanje i djeluje na motoriku je Sedalin gel – anestetik sedativnog djelovanja koji umanjuje osjećaj straha, ali umanjuje i motoričku aktivnost jer opušta i mišiće. Sedalin gel mi se ne čini primjenjivim u ovim situacijama za Vašeg Barneyja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr