Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, nedavno sam kupila maltezera i zanima me sve o tekućini za ispiranje njihovih očiju. Koliko se često i kako koristi i kolika joj je cijena, te može li se kupiti u Vašim dućanima?
Unaprijed hvala, Majda

O: U Pet centrima preparate za čišćenje očiju možete nabaviti od nekoliko proizvođača:
1. OPTISEPTYL (60 ml, 35,10 kn)  je izotonična sterilna vodena otopina koja sadrži acidi borici, zink sulfat, benzalkonium chloride, EDTA i destiliranu vodu.

Preporučljiva je za čišćenje očiju i područja oko očiju, očnih kapaka, za uklanjanje staničnih ostataka gnoja, prašine, krasta, stranih tijela i ostalog iritirajućeg materijala iz vjeđne vrečice i rožnice, te se koristi za ispiranje očiju prije početka terapije u slučajevima očne infekcije. Na iritirane očne kapke zink sulfat ima lokalno adstrigentno djelovanje, a acidi borici ima blago antiseptičko djelovanje u slučaju očne iritacije.

Benzalkonium chloride se također upotrebljava kao antiseptik. Očni kapak je potrebno povući prema dolje te je potrebno 5 - 6 kapi otopine istisnuti u vjeđnu vrečicu, a područje oka se čisti na način da se tekučina istisne na vaticu i s vatom se očisti okolina. Kada se bočica jednom otvori, mora se iskoristiti u roku od 30 dana. Ova se otopina koristi svakodnevno.

2. SENSITIV AUGEN PFLEGE (Beaphar) je otopina za čišćenje i njegu očiju koja sadrži Methyl-Sulfonyl-Methan za regeneraciju kože i sluznice. Koristi se dva puta tjedno na način da se nakapa u očne kuteve, a višak se očisti vatom. Bočica sadrži 50 ml i cijena joj je 38,90 kn.

3. TEKUČINA ZA NJEGU OČIJU ZA PSE (Canina, 100 ml, 40,00 kn) smanjuje prenadraženost nastalu djelovanjem nečistoća, prašina i stranih tijela. Tekučina se nanese na vatu, za svako je oko potrebno upotrijebiti čistu vatu.

4. STAIN FREE (Biogroom) je krema za pokrivanje suznih mrlja ili ostalih nepravilnosti na bijeloj dlaci. Učestalom primjenom se zauvijek smanje zamrljana područja, te krema pruža zaštitu protiv svih diskolorarnih efekata. Krema sadrži sve prirodne sastojke te ju je potrebno nenijeti prstom pod oko i priloženom četkicom razmazati da se prekrije mrljovito područje. Krema ne smije dospjeti u oko. Krema košta 98,00 kn.

5. TEAR STAIN REMOVER (Essentials Care) čisti nježno, sigurno i bez iritacije mrlje od suza. Prikladan je i za čišćenje ostalih proteinskih mrlja, kao npr. slina. Ne nanosi se direktno u oči, već se nanese na vaticu i nježno obriše mrlja te se ponavlja dok mrlja ne nestane. Bočica od 118 ml košta 35,30 kn.

6. RUPČIĆI ZA OČI (Petvital) su natopljeni otopinom koja je podnošljiva za oči i ne nadražuje ih. Služe za čišćenje očiju i očnih kapaka, a pakiranje od 120 rupčića košta 83,50 kn.

OZNAKE: